Privreda

Mihajlović: Država još nije razmatrala eventualni otkup ruskog dela NIS

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

13:30

Mihajlović: Država još nije razmatrala eventualni otkup ruskog dela NIS
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država još nije razmatrala eventualni otkup ruskog udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Mihajlović je tako odgovorila na pitanje novinara na Kopaonik biznis forumu da li će država otkupiti udeo od Gasproma i da li je do sada bilo reči o tome. Kaže da Srbija dobija gas iz dva pravca i da bismo bili u velikom problemu u ovoj situaciji da je ostao samo pravac preko Ukrajine i Mađarske. Podsetila je da je u Srbiji izgrađen gasovod Balkanski tok i da gas dobijamo preko Bugarske.

"Imamo napunjeno skladište gasa Banatski dvor i za sada stvari funkcionišu. Ako dođe do drugih problema i prestane dotok gasam, imamo mogućnost korišćenja Banatskog dvora, supstituciju gasa drugim energentima ili da kupimo gas od drugih skladišta u Evropi", navela je Mihajlović.

Poručila je da ne misli da će privreda i građani ostati bez gasa i da za sada stvari funkcionišu.

Ruska kompanija "Gasprom njeft“ poseduje 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS, dok je 29,87 odsto akcija u vlasništvu Republike Srbije. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. Akcijama NIS trguje se na Beogradskoj berzi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis