Privreda

Borska topionica obustavlja proizvodnju na tri meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

13:33

Borska topionica obustavlja proizvodnju na tri meseca
Kompanija "Ziđin" - Copyright Tanjug/Serbia Zijin Copper/Gorica Tončev Vasilić

veličina teksta

Aa Aa

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, kojim će biti povezan stari i novi sistem, saopštili su iz preduzeća "Ziđin". U tom periodu će biti završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova i rešen problem "hvatanja" svih gasova iz konvertorske hale.

"U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter. Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima", saopštili su iz kompanije.

Obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji na tri meseca predviđeno je godišnjim planom kompanije Srbija Ziđin Koper, pa se uprkos tome u 2022. predviđa proizvodnja 85.000 tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

U kompaniji "Ziđin" navode da su u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirali 161,5 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis