Privreda

Vijesti: Posle ukidanja zabrane izvoza, u Crnu Goru ponovo stiže jeftinije brašno iz Srbije

Komentari

Autor: Vijesti / Tanjug

27/04/2022

-

09:56

Vijesti: Posle ukidanja zabrane izvoza, u Crnu Goru ponovo stiže jeftinije brašno iz Srbije
Prodavnica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Veliki pekari, trgovci i uvoznici brašna u Crnoj Gori dobili su od dobavljača iz Srbije cene za isporuke u maju koje su za 10 do 15 odsto niže od cena iz Bugarske, Bosne i Hercegovine i drugih tržišta sa kojih je Crna Gora od 10. marta morala da uvozi ovu namirnicu kada je Srbija zabranila izvoz, pišu Vijesti.

Ovo znači da bi sada, a verovatno i tokom letnje sezone, moglo da bude izbegnuto novo poskupljenje hleba, koje je tražio deo pekara zbog rasta uvoznih cena sa drugih tržišta i povećanja troškova transporta usled sve većih cena goriva, navodi list.

Vlada Republike Srbije je, kako se podseća, odobrila 20. aprila kvote za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Dobavljači iz Srbije su kupcima u Crnoj Gori, prema informacijama Vijesti, ponudili brašno tip 500 po cenama od 420 do 440 evra po toni, zavisno od mlina. Cene po kojima se proteklih dana nabavljalo brašno iz Bugarske i Bosne i Hercegovine iznosile su od 450 do 480 evra po toni.

Kada se dodaju svi troškovi transporta, poreza i marže uvoznika, cena kilograma brašna iz Bugarske za domaće trgovce i pekare bila bi 62 centa, dok bi sada po novim cenama kilogram brašna iz Srbije sa svim ovim troškovima iznosio oko 53 centa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis