Privreda

Prva kontrola nove fiskalizacije: Poreznici zatvorili 143 radnje zbog izdavanja starih računa

Komentari

Autor: Z. R.

20/05/2022

-

09:19

Prva kontrola nove fiskalizacije: Poreznici zatvorili 143 radnje zbog izdavanja starih računa
Prva kontrola nove fiskalizacije: Poreznici zatvorili 143 radnje zbog izdavanja starih računa - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, E-Stock/Miloš Rafailović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od početka uvođenja novog sistema fisklaizacije koji se primenjuje od 1. maja, poreski inspektori su sproveli 760 terenskih kontrola, a zbog otkrivenih propusta zatvorena su 143 objekta. U Ministarstvu finansija za Euronews Srbija kažu da među njima ima i velikih kompanija koje u svojim radnjama nisu uskladile poslovanje sa propisima i nastavili su da izdaju stare račune. U 138 objekata je određena zabrana na 15 dana i u pet objekata na 90 dana, a dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

Prve na udaru inspektora su bile trgovine čiji su vlasnici uzeli državne subvencije, a koji još nisu ni tražili bezbedonosni element da bi se prijavili za novi sistem. Među njima su prodavnice obuće Dajhman i Zlatara Celje, kojima je zabranjen rad na 15 dana, jer se nisu prilagodili novoj fiskalizaciji koja se primenjuje od početka meseca.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao danas da je terenska kontrola usmerena i na ugostiteljske objekte, frizerske salone, sve koji su obuhvaćeni i po starom i po novom sistemu.

"Veoma sam zadovoljan rezultatima. Novi sistem omogućava Poreskoj upravi da komunicira u stvarnom vremenu i to je veliki alat u borbi protiv sive ekonomije. Ako želimo uređenu Srbiju, onda za to treba da se borimo. U svakoj zemlji se porez plaća i to je naš posao koji moramo da sprovedemo do kraja. Građani prepoznaju QR kodove, koje mogu da očitaju mobilnim telefonom. To vidi i Poreska uprava, a ako postoji problem idu na teren", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

profimedia

 

Načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi Nataša Arsić je rekla da su oni koji su kažnjeni do sada, kasno ušli u sam proces fiskalizacije.

"Ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune. Sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu. Ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika", rekla je Arsić za RTS.

Kolike su kazne i koji su sve prekršaji?

U Ministarstvu finansija za Euronews Srbija kažu da u postupku nadzora, ukoliko Poreska uprava utvrdi da obveznik fiskalizacije ne evidentira svaki pojedinačni ostvaren promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo preko elektronskog uređaja, poreski inspektor može izreći zabranu obavljanja delatnosti u trajanju do godinu dana. Ukoliko se prekršaj dešava prvi put, biće im zabranjen rad na 15 dana, a drugi put u trajanju od 90 dana, ukoliko je prekršaj utvrđen u roku od 24 meseca od prve utvrđene nepravilnosti. Treća i najstroža kazna zatvaranja radnje, za višestruke prekršaje je na godinu dana.

Zakonom o fiskalizaciji su propisane i novčane kazne za prekršaje. Između ostalog je propisano da u slučaju da ne evidentira promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, kazna iznosi od 300.000 do dva miliona dinara za pravno lice – obveznika fiskalizacije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Takođe, propisane su i kazne za odgovorna lica u pravnom licu, od 20.000 do 150.000, i preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, dok je kazna za fizička lica – obveznike fiskalizacije koji nisu preduzetnici a jesu obveznici poraza na  prihode od samostalne delatnosti od 20.000 do 150.000 dinara", navode u resornom ministarstvu.

Pored toga, propisane su navedene novčane kazne i ukoliko obveznik fiskalizacije izda račun koji ne sadrži propisane podatke ili sadrži neispravne podatke, ili u trenutku prometa ne izda fiskalni račun korišćenjem fiskalnog uređaja koji je odobren od strane Poreske uprave, ili ukoliko u poslovnoj prostoriji ne obezbedi nesmetan rad najmanje jednog fiskalnog uređaja, ili ukoliko fiskalni račun nije fiskalizovan i ne dostavlja podatke u realnom vremenu Poreskoj upravi.

"Propisana novčana kazna od 300.000 dinara ukoliko pravno lice – obveznik fiskalizacije ne koristi odgovarajući bezbednosti element, ne dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi periodično odmah po uspostavljenoj internet veze, a najkasnije u roku od pet dana od dana izdavanja pojedinačnog fiskalnog računa. Propisane su i kazne za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000, preduzetnika 150.000 i fizičko lice – obveznik fiskalizacije od 50.000 dinara", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Novčanom kaznom od 200.000 dinara može biti kažnjeno pravno lice – obveznik fiskalizacije, ako pre početka korišćenja elektronskog uređaja ne dostavi PU podatke o poslovnim prostorijama. Propisane su i kazne za odgovorno lice u pravnom licu od 30.000, preduzetnika 100.000 i fizičko lice koji je obveznik fiskalizacije od 30.000 dinara.

Takođe je propisano da će se kaznom od 300.000 dinara kazniti dobavljač fiskalnog uređaja koji obvezniku fiskalizacije dostavi uređaj koji nije odobren od PU.

Preporuka za vas

Novi izgled fiskalnih računa - Poreska uprava objavila vodič za e-fiskalizaciju

Komentari (0)

Biznis