Privreda

Ministarstvo finansija: Više od 100.000 obveznika prijavilo se za e-fiskalizaciju, rok za subvencije do kraja januara

Komentari

Autor: Euronews

20/01/2022

-

09:17

Ministarstvo finansija: Više od 100.000 obveznika prijavilo se za e-fiskalizaciju, rok za subvencije do kraja januara
Ministarstvo finansija: Više od 100.000 obveznika prijavilo se za e-fiskalizaciju, rok za subvencije do kraja januara - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više od 100.000 obveznika fiskalizacije do danas je prijavilo podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi, što je prvi i neophodan korak kako bi obveznici prešli na novi model e-fiskalizacije, saopštili su iz Ministarstva finansija. Rok za prijave za finansijsku podršku je 31. januar, a svi obveznici fiskalizacije imaju rok da pređu na novi model najkasnije do 30. aprila.

U ministarstvu podsećaju obveznike fiskalizacije da nakon što prijave prodajne objekte, imaju mogućnost da ostvare pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku po fiskalnoj kasi u iznosu od takođe 100 evra. 

Obveznici fiskalizacije koji nisu evidentirani kao obveznici PDV na dan podnošenja Izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto. Obveznik fiskalizacije može podneti samo jednu Izjavu o zainteresovanosti.

"Do današnjeg dana se ukupno 85.355 obveznika prijavilo za finansijsku podršku, a do sada je u tu svrhu isplaćeno 2,5 milijarde dinara. Isplate se vrše u tranšama, svake nedelje tokom trajanja prijave", navode u ministarstvu.

Kada je reč o fiskalnim uređajima koji su trenutno dostupni na tržištu, Poreska uprava je do sada odobrila više od 100 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu te uprave, na adresi https://www.purs.gov.rs obveznici mogu da pronađu spisak elemenata i proizvođača, kako bi se odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Novi model e-fiskalizacije predviđa direktnu vezu fiskalnog uređaja sa Poreskom upravom u realnom vremenu. Takođe, on podrazumeva i postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis