Privreda

EU već tri nedelje raspravlja o embargu na rusku naftu: Sve oči uprte u Mađarsku, da li je na pomolu rasplet?

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

25/05/2022

-

21:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tačno 21 dan prošao je otkako je Evropska unija predstavila šesti paket sankcija Rusiji. Jedan deo tog paketa - embargo na uvoz ruske nafte isto toliko je kamen spoticanja. Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte, tvrdi da joj je potrebno oko 750 miliona evra kratkoročnih investicija za modernizaciju rafinerija i proširenje naftovoda.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je uveren da će se sva pitanja u vezi sa predloženom zabranom uvoza ruske nafte rešiti do narednog sastanka Saveta 30. maja. Mišel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson u Stokholmu, rekao da će, iako je i dalje uveren da će EU moći da reši sva pitanja, to zahtevati mnogo dijaloga.

"Radimo veoma naporno kako bismo mogli da ostanemo ujedinjeni", naglasio je Mišel, prenosi CNN.

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je ranije pismo Mišelu, u kojem je naveo da na samitu lidera EU naredne nedelje ne bi trebalo da se raspravlja o predloženim novim sankcijama EU, koje uključuju embargo na rusku naftu. U pismu u koje je Rojters imao uvid, Orban je naveo da nije verovatno da će se do samita lidera EU naći rešenje za predložene sankcije. On je naglasio da Mađarska nije u mogućnosti da se saglasi sa predloženim sankcijama dok se ne reše sva otvorena pitanja.

Da li bi Mađarska mogla biti izuzetak?

"Ne znam tačno šta im je namera, da li da dobiju novac ili samo da komplikuju stvari u Evropskoj uniji. Tako da mislim da će Evropska unija možda doneti odluku da bez Mađarske uvede te sankcije. Ne zna se, ali moguće je da će u poslednjem trenutku Mađarska ipak dobiti neku nadoknadu", kaže novinar Gabor Bođiš.

Da će sankcija biti i bez saglasnosti celovite dvadesetsedmorke, smatraju i ovdašnji eksperti.

"Sigurno Nemačka neće uvoziti tu rusku naftu. Što se tiče ostalih zemalja Evropske unije, tu su još stvari nedefinisane. Neke zemlje, ne samo zbog privrženosti ruskoj nafti, zbog starijih aranžmana, već i zbog toga što tehnološki postupak njihovih rafinerija preferira upravo takvu vrstu nafte, biće u problemu. Očekujem da će se možda za njih napraviti izuzetak u toj odluci", smatra Željko Marković iz Deloitte.

Manje glasne, ali opet u potencijalnom problemu su i Češka i Slovačka. Komisija je zato prošle nedelje ponudila do dve milijarde evra podrške zemljama centralne i istočne Evrope koje nemaju izlaz na more, odnosno pristup snabdevanju neruskom naftom.

"Svesni smo da Mađarska i druge zemlje nemaju izlaz na more i da mnogo zavise od Rusije. Te zemlje su u specifičnoj situaciji i mi moramo da nađemo rešenja. Shvatamo da ima mnogo problema na kojima moramo da radimo", rekao je Erik Mamer, portparol Evropske komisije.

"Ako ostali mogu da reše, mogli bi i Mađari rešiti. To ovde stručnjaci tvrde da to nije lako, ali i za godinu dana se sigurno to može rešiti, odnosno smanjiti gubitak od ruske nafte. Ali, izgleda da Vlada Viktora Orbana ima nešto drugo na umu i to pre svega, čini mi se, da komplikuje odlučivanje u Evropskoj uniji što u krajnjem slučaju ide u prilog ruskom predsedniku Putinu", smatra Gabor Bođiš.

profimedia

 

Nemački ministar privrede Robert Habek kaže da komplikacije, odnosno blokiranje embarga pokazuje "najgore strane Evrope". Isto tako, očekuje da svi, pa i Mađarska rade na rešenju. Ono je važno i za mađarsku stranu, sudeći po izjavi mađarske ministarke pravde Judit Varge koja je u Briselu poručila: "Prvo rešenja za snabdevanje energijom, onda sankcije". Koja će biti rešenja i kakve sankcije, moglo bi se znati već za nekoliko dana.

Mićović: Srbija ima izbor, ali bi ipak mogla biti u problemu

Mađarska svoj stav da ne prihvata embargo na rusku naftu obrazlaže visokom zavisnošću od Rusije kada je u pitanju ovaj energent, a Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da se srpska Rafinerija nafte u Pančevu snabdeva sirovom naftom putem naftovoda Janaf sa ostrva Krk i da je samim tim zakačena za ceo Mediteran.

"Naftna industrija Srbije može da kupuje sirovu naftu kojom se trguje na Mediteranu, za razliku od Mađarske, koja se dominantno i isključivo snabdeva naftom preko naftovoda Družba koji je zakačen samo za ruske izvore. Srpska naftna kompanija, dakle, ima mogućnost izbora i uvek je do sada pravila tu korpu nafte koja je povoljnija na Mediteranu. Ne može, međutim, bilo koja nafta dovoljno efektivno da se prerađuje u našoj rafineriji. Ona ima takva postrojenja da joj najviše odgovara nafta kvaliteta jurols ili takve neke slične nafte, pa se u skladu sa tim može izabrati na Mediteranu sve što je u ponudi", objašnjava Mićović.

On kaže da nije siguran da li ima dovoljno neke druge nafte koja bi po kvalitetu mogla da  zadovolji rafinerije koje prerađuju ovajt tip nafte koji se koristi i u Srbiji i napominje da bismo i mi mogli imati problem, ukoliko ga budu imale i sve ostale evropske zemlje.

"Ako i Srbija ne bude mogla da uvozi sirovu naftu iz Rusije, ukoliko EU uvedu sankcije na tržištu Mediterana će se izvršiti pritisak na sve druge potencijalne izvore nafte, tako da u tom smilsu možemo očekivati problem u dostupnosti, jer kad svi budu navalili na neke druge zamene, pitanje je da li ćemo imati dovoljno izbora i dovoljno nafte i da li će to i u kojoj meri uticati na cenu. Tržište će to vrlo brzo pokazati", rekao je Mićović.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis