Privreda

Savetnik ministra poljoprivrede: Mera za svinjsko meso ne ograničava cene proizvođača, već trgovačke marže

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

18:52

Savetnik ministra poljoprivrede: Mera za svinjsko meso ne ograničava cene proizvođača, već trgovačke marže
Savetnik ministra poljoprivrede: Mera za svinjsko meso ne ograničava cene proizvođača, već trgovačke marže - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković izjavio je danas za Tanjug da je ograničavanje cene svih kategorija svinjskog mesa dobra mera, jer ne ograničava cene proizvođača i klaničara, već trgovačke marže.

"Sa jedne strana se čuva standard građana, a sa druge strane neće uticati na cene poljoprivrednih proizvoda, a takođe ni prerađivački kapaciteti ovde neće imati probleme", rekao je Ðaković.

Objasnio je da je ova mera doneta sa ciljem da se ograniči marža i da se proširi sa ograničenje cene svinjskog buta na sve ostale kategorije svinjskog mesa, kako ne bi došlo do različitih manipulacija u trgovinama.

On je ocenio da ova odluka neće dovesti do nestašice mesa u prodavnicama.

"A sa druge strane važno je naglasiti da ovo apsolutno neće uticati na poljoprivredne proizvođače i da su oni sigurni što se tiče cena, koje su ovih dana jako dobre kada govorimo o svinjama, govedima ali i pilećem mesu. Kod pilećeg mesa nije došlo do ograničenja cena, već samo marže, zato što je cena piletine već sada u padu", rekao je Ðaković.

Vlada Srbije dopunila je danas odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i to u delu koji se odnosi na cene svinjskog mesa, kao i na ograničenje marže pri prodaji pilećeg mesa.

Donetom odlukom doći će do snižavanja cene u odnosu na prosečne cene u prodavnicama i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara po kilogramu, dok će istovremeno doći i do nivelacije cene svinjskog buta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Vlada Srbije donela je odluku i o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10 odsto.

Komentari (0)

Biznis