Privreda

Pet ključnih industrija popušta pod teretom energetske krize - prepolovljen kapacitet za proizvodnju cinka i aluminijuma

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

19/08/2022

-

17:10

Pet ključnih industrija popušta pod teretom energetske krize - prepolovljen kapacitet za proizvodnju cinka i aluminijuma
Pet ključnih industrija popušta pod teretom energetske krize - prepolovljen kapacitet za proizvodnju cinka i aluminijuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Energetska kriza se pogoršava i stavlja dodatni pritisak na industrije sirovina koje su glavni gradivni element svetske privrede, piše Bloomberg Adria. Kompanije iz industrija kao što su proizvodnja čelika, đubriva i aluminijuma bivaju primorane da zbog činjenice da značajno zavise od cena energenata zatvore fabrike usled porasta cena. Materijali neophodni za proizvodnju električnih automobila ili solarnih panela takođe su na udaru.

Ova neizvesnost može da dodatno optereti domaćinstva koja već trpe efekte visoke stope inflacije, ali i da gurne privrede u recesiju. A ako stvari sada izgledaju crno, na zimu kako tumače stručnjaci mogu biti i gore. Kakva je zapravo situacija po sektorima?

Industrijski metali

Kapacitet za proizvodnju cinka i aluminijuma se u Evropi smanjio za oko 50 odsto u proteklih 12 meseci, a izgleda da trendu još nije došao kraj. Ranije ove nedelje, kompanija Norsk Hydro ASA planira da zatvori topionicu aluminijuma u Slovačkoj krajem septembra. Kompanija Nyrstar ima iste planove za svoju topionicu cinka u Holandiji. Razlog obe odluke je vrtoglav rast cena, kako navode iz kompanija.

Kako su zalihe u Evropi već niske, ovo će dodatno otežati situaciju po pitanju količina iz uvoza. Proizvođači aluminijuma pate i u provinciji Sičuan u Kini, gde glavni problem predstavlja suša. Zbog toga je kompanija Henan Zhongfu Industry Co. morala da zaustavi rad topionice na nedelju dana.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Situacija nije lakša ni u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je kompanija Century Aluminum Co. van pogona stavila svoju ogromnu fabriku u Kentakiju nakon što su cene energenata učinile proizvodnju neprofitabilnom.

I dok proizvođači bakra ne osećaju pun udar krize, zbog prirode proizvodnog procesa, ni oni nisu u potpunosti pošteđeni. Na primer, neki troškove prelivaju na potrošače kroz dodatne naplate vezane za energente.

Čelik

Restrikcije električne energije u provinciji Sičuan su pogodile više od 70 odsto lokalnih čeličana, izazvavši ili smanjenje obima proizvodnje ili zatvaranja. Ovo je dovelo do poskupljenja rude gvožđa, a i čelika. Kompanija British Steel je jedna od kompanija koja zbog većih troškova podiže cene. Iako je to u prošlosti moglo da prođe zbog snage evropske ekonomije, pitanje je šta će se desiti sada kada je izgledno da će privredni rast biti manji.

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 

U SAD, najmanje dve čeličane su smanjile obim proizvodnje zbog rasta cena energenata.

Zeleni metali

Kineska energetska kriza će verovatno dovesti do porasta cene litijuma. U Sičuan provinciji se prošle godine proizvelo više od petine celokupnog kineskog litijuma, pokazuju podaci BloombergNEF. Analitičari očekuju da cene skoče, makar u prvom periodu.

Profimedia

 

Ova provincija je takođe bitna za proizvodnju polisilikona koji se koristi u proizvodnji solarnih panela. Cena ovog materijala, koji je takođe neophodan i za proizvodnju vozila i računarskih čipova, skočila je za 12 odsto samo prošle nedelje.

Veštačka đubriva

Evropske kompanije koje se bave proizvodnjom vešačkih đubriva takođe zavise od cene prirodnog gasa. I one, ali i slične kompanije u Kini, upravo zbog skoka cene moraju da smanjuju obim proizvodnje. Poljoprivrednici se trude da obezbede dovoljne količine hrane a više cene đubriva bi mogle da ih nateraju da ga koriste u manjoj meri, što bi moglo da dovede do manje žetve.

profimedia

 

Evropa je izgubila najmanje četvrtinu svog kapaciteta proizvodnje veštačkog đubriva, a iz Međunarodnog udruženja proizvođača veštačkog đubriva predviđaju da će potrošnja đubriva na svetskom nivou sledeće godine opasti na nivo iz 2008.

Šećer

Iz evropskog giganta u proizvodnji šećera koji je upozorio na moguće prelivanje cena, kompanije Suedzucker AG, rekli su da imaju plan da se prebace na druge izvore energije ako Rusija prekine dotok gasa.

Analitičari, pak, navode da bi ovo mogao da bude skup proces, i da bi potrošači posledično plaćali još više za šećer, a računi za namirnice im svakako nisu mali.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marija

19.08.2022 19:54

Криза не постоји За све је крив Брисел

Biznis