Privreda

Privredna komora Srbije: Robna razmena sa Hrvatskom veća za 35,4 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2022

-

15:55

Privredna komora Srbije: Robna razmena sa Hrvatskom veća za 35,4 odsto
Privredna komora Srbije: Robna razmena sa Hrvatskom veća za 35,4 odsto - Copyright EPA/Zoltan Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Razmena srpske i hrvatske privrede u prvih šest meseci ove godine iznosila je 805,7 miliona evra i bila je za 210,9 miliona ili 35,4 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Marka Čadeža i predsednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića, saopštila je PKS.

Rečeno je, takođe, da će ubrzanje protoka robe na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo i nastavak realizacije inicijative dve komore za uspostavljanje kontrole na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik za robu biljnog i životinjskog porekla, biti i u narednom periodu u fokusu srpske i hrvatske privrede.

Dogovoreno je da se u sledećih mesec i po dana održi sastanak nadležnih ministarstava Srbije i Hrvatske kako bi se u narednom periodu uspostavila kontrola robe koja zahteva fitosanitarni i veterinarski sertifikat na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik.

"Dve komore će nastaviti da rade na inicijativama koje su pokrenule u Vinkovcima krajem maja ove godine, učinjeni su značajni koraci ka nadležnima u obe države i očekujemo u naredna dva meseca konkretan pomak o ovim pitanjima", rekao je Čadež.

Potencijal za saradnju u oblasti energetike

Razgovarajući o energetskoj situaciju u svetu i regionu, Čadež i Burilović su dogovorili nastavak saradnje u oblasti energetike i mogućnostima snabdevanja gasom iz LNG terminala na Krku.

U susret predstojećem međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan", koji će od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu okupiti najznačajnije svetske proizvođače vina, među kojima i 15 poznatih hrvatskih vinarija, Čadež je pozvao distributere i uvoznike iz Hrvatske da uzmu učešće na ovoj značajnoj regionalnoj manifestaciji i budu gosti Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis