Privreda

Mali: Minimalac će od januara biti oko 40.000 dinara, država će preuzeti na sebe deo troškova

Komentari

Autor: Euronews Srbija / TV Pink

02/09/2022

-

10:18

Mali: Minimalac će od januara biti oko 40.000 dinara, država će preuzeti na sebe deo troškova
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta juče nije postignut dogovor o iznosu minimalne zarade za narednu godinu, jer predstavnici sindikata i poslodavaca nisu usaglasili o procentu povećanja. Kako je najavio ministar finansija, Siniša Mali, tačan iznos povećanja biće poznat do 15. septembra, što je i zakonski rok da Vlada Srbije "preseče", u situacijama kada ne postoji saglasnost predstavnika radnika i poslodavaca o visini minimalne zarade za sledeću godinu.

Ministar finansija Siniša Mali je danas rekao da na će se ići na najmanje 14 odsto povećanje minimalne zarade od 1. januara, što bi značilo da će minimalac biti oko 40.000 dinara.

"Veoma nam je važno da povećamo plate i penzije iznad nivoa inflacije i ići ćemo na najmanje 14 odsto povećanja minimalne zarade. Da dođemo na nivo od otprilike 40.000 dinara, što je ogroman skok gledajući prilike. Poslodavci su upozorili na povećanje troškova za radnike, i zato smo rekli da će država preuzeti na sebe deo troškova povećanja minimalne zarade, smanjićemo neke doprinose kako bismo rasteretili poslodavce", rekao je Mali, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink. 

On je naveo da se pregovara i s poslodavcima i sa sindikatima, i da je za Vladu Srbije važno da ljudi što manje osete krizu.

profimedia

 

Unija poslodavaca Srbije kao predstavnik privrede u Socioekonomskom savetu napravila je ranije tradicionalnu anketu među svojim članovima koji su se izjasnili da bi pristali na povećanje minimalca za devet do 12 odsto ukoliko država pristane da smanji namete na zaradu kako teret povećanja ne bi pao na kompanije.

Minimalna zarada se utvrđuje kao satnica i ona ove godine iznosi 201,22 dinara. Za mesec sa prosečnih 176 radnih sati to znači da je neto mesečna minimalna zarada 35.414 dinara. Inače, procedura utvrđivanja minimalne plate je takva da o njoj pregovara Socijalno-ekonomski savet, u kojem su predstavici sindikata, poslodavaca i države. Ukoliko se ne postigne dogovor do 15. septembra, Vlada Srbije donosi odluku o minimalnoj zaradi koja će važiti od januara sledeće godine.  

Sindikati nisu zadovoljni iznosom koji predlažu država i poslodavci i traže da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom, koja je za maj, pre svih poskupljenja bila, 43.600 dinara.  Oni su tražili i da minimalna cena rada počne da se primenjuje odmah od septembra, a da se od januara počnu pregovori o novom minimalcu, odnosno da se razmotri inicijativa iz maja da se dva puta godišnje usklađuje minimalna zarada sa potrošačkom korpom usled visoke inflacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis