Privreda

U Srbiju bi ponovo investiralo 95 odsto nemačkih kompanija: "Srpski radnici su motivisani i vrlo kvalifikovani"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

15:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Čak 95 odsto predstavnika kompanija koje posluju u Srbiji izjasnilo se da bi ponovo investirali u našoj zemlji, a Aleksandar Markus, izvršni član upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore, kaže da je to najviša tačka poverenja koja je do sada postignuta i da predstavlja veoma pozitivnu sliku o Srbiji kao zemlji za investiranje. On je za Euronews Srbija rekao da je naša zemlja pouzdan partner, jer se svega 5 odsto kompanija izjasnilo da ne bi ponovo ulagali u Srbiju.

Istako je da su dva faktora presudna kada je u pitanju sigurnost investicija, a da je jedan od njih direktna veza Srbije sa Evropskom unijom, što je važno u situaciji sa pandemijom i problemima sa lancima snabdevanja. Kao drugi faktor, on je naveo dobru i kvalifikovanu radnu snagu.

"Srpski radnici su motivisani i vrlo kvalifikovani i to je vrlo dobra stvar", rekao je izvršni član upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore za Euronews Srbija.

Kada su u pitanju faktori koji su najlošije ocenjeni, on navodi da su to segmenti vezani za korupciju i funkcionisanje institucija državne uprave. 

Nemačka je jedan od najznačajnijih spoljno-trgovinskih partnera naše zemlje, a Markus kaže da većina kompanija koje dolaze traži lokacije na kojima u budućnosti neće imati logističke probleme.

"Zbog toga je jedna stvar u anketama bila važna, jer su se kompanije izjasnile da ne bi više išle na Daleki Istok kao pre desetak godina i to je velika prilika za Srbiju. Izbio je rat u Ukrajini i to je još jedan faktor, jer mnoge kompanije tamo rade, a sada žele da investiraju na Zapadnom Balkanu i naravno i u Srbiju", rekao je Markus.

"Važno je ulaganje u obrazovanje"

On je ukazao da je veoma važno više ulagati u obrazovanje, jer ako želimo da nove generacije budu kvalifikovane, to mora da bude na visokom nivou i da se održava.

"To je nešto što mi podržavamo, naš cilj je da obrazujemo mlade ljude stručnim, tehničkim obrazovanjem, sa praktičnim veštinama. U Nemačkoj mi to nazivamo dualnim obrazovanjem, a postoji zakon u Srbiji iz 2017. ali je potrebno da više preduzeća daju priliku mladima da se obuče u samim firmama", rekao je Markus.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) sprovela je tokom marta i aprila ove godine istraživanje o privrednom ambijentu u Srbiji među kompanijama članicama Komore. Rezultati najnovije ukazuju na ozbiljan porast poverenja nemačkih kompanija u Srbiju kao investicionu destinaciju. Iako svet na globalnom nivou prolazi kroz treću krizu u poslednjih 20 godina koja je pogodila celu privredu, rezultati istraživanja pokazuju da se ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2022. godinu nije pogoršala. Očekuje se dalji porast trgovinske saradnje Srbije i Nemačke, ali ne možda sa dvocifrenom stopom rasta.

Uprkos posledicama koje je izazvala pandemila korona virusa, kao i posledica sukoba u Ukrajini
koje se odražavaju na privredu na globalnom nivou, polovina anketiranih (52%) svoje poslovanje
ocenjuje dobrim, a samo 1 odsto nedovoljno dobrim. I prognoze poslovanja za aktuelnu godinu
sadrže optimizam u odnosu na period od pre tri godine - samo 10 odsto anketiranih strahuje od
pogoršanja.

Svaka druga firma planira da zapošljava

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2022. godini, 49% anketiranih
kompanija planira povećanje broja zaposlenih, 46% kompanija ne planira nikakve promene u
broju zaposlenih, dok samo 5 odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim
kompanijama opadati. Ovaj rezultat nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da će nemačke
kompanije nastaviti da otvaraju nova radna mesta u Srbiji.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Tokom 2022. godine 46 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok samo 10

odsto najavljuje smanjenje investicija. Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocenjene: borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, efikasnost poreskog sistema i poreske uprave, kao i raspoloživost radne snage. Zadovoljavajuće ocene nemačkosrpskih kompanija dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji: kompanije su zadovoljne sa kvalifikacijom i motivacijom zaposlenih, njihovom produktivnošću, kao i akademskim obrazovanjem.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis