Privreda

NSZ: Veliko interesovanje za treći ciklus programa "Moja prva plata", posao za 10.000 mladih

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2022

-

15:54

NSZ: Veliko interesovanje za treći ciklus programa "Moja prva plata", posao za 10.000 mladih
NSZ: Veliko interesovanje za treći ciklus programa "Moja prva plata", posao za 10.000 mladih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Treći ciklus programa "Moja prva plata", koji je sada u toku izazvao je najveće interesovanje poslodavaca, a naši planovi su da u njega bude uključeno 10.000 mladih dok je u prva dva prethodna uključeno oko 8.500, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

On je pozvao mlade da se dobro informišu i pripreme za prijavljivanje koje ih čeka u oktobru a kako je naveo sve neophodne informacije i ono što im poslodavci nude mogu da pronađu na portalu Moja prva plata i na sajtu NSZ.

Već sada mogu da se upoznaju sa ponudama poslodavaca odobrenim od strane Nacionalne službe koja je obradila više od 7.000 prijava, a u toku je verifikacija prijava koje su stigle na kraju roka predviđenog za prijavljivanje.

Pohvalio je što je među obrađenim prijavama oko 90 odsto iz privatnog sektora, te naveo da je najveće interesovanje u Beogradu, Novom Pazaru, Nišu, Novom Sadu, Jagodini i Kragujevcu.

Kazao je i da se najviše traže mladi sa završenom srednjom školom, dve trećine oglašenih radnih mesta je za njih, a kada je reč o delatnostima najzastupljenija je prerađivačka, zatim naučne i inovacione delatnosti ali i trgovina, socijalna i zdravstvena zaštita.

Od 3. do 31. oktobra prijavljivaće se nezaposleni, a u novembru će poslodavci birati prijavljene kandidate i to oni iz privatnog sektora u prvoj, a oni iz javnog sektora u drugoj polovini ovog meseca, dok je za decembar planirano potpisivanje trojnih ugovora između kandidata, poslodavaca i Nacionalne službe.

"Kada se kandidat prijavi kod poslodavca, to može biti jedan ili više njih, poslodavac će na svoj način raditi selekciju bilo ocenom CV-ja ili u direktnom razgovoru. Odabrani kandidat ima određeno vreme da prihvati ponudu, sve se to dešava na portalu i kada nezaposleni ponudu prihvati NSZ može da uđe u proces zaključivanja ugovora", pojasnio je Martinović.

Podsetio je da će Nacionalna služba angažovanim u programu Moja prva plata isplaćivati mesečnu nadoknadu od 25.000 dinara ukoliko imaju završenu srednju školu, a 30.000 dinara ako imaju fakultetsku diplomu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis