Privreda

Nadzorni odbor predlaže tranformaciju Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo, Brnabić: Nema privatizacije EPS

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

13/12/2022

-

15:40

Nadzorni odbor predlaže tranformaciju Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo, Brnabić: Nema privatizacije EPS
Nadzorni odbor predlaže tranformaciju Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo, Brnabić: Nema privatizacije EPS - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

EPS mora da se transformiše, da bude kompanija koja će Srbiji osigurati energetsku bezbednost. Nema privatizacije EPS-a, bilo bi besmisleno da privatizujemo takvu nacionalnu kompaniju, to je pitanje bezbednosti Srbije", izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ranije je objavljeno da je Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojio predlog odluke kojom bi, ako je prihvati Vlada Srbije, to javno preduzeće promenilo svoju pravnu formu i postalo akcionarsko društvo. U skladu sa tim usvojen je i predlog odluke o izmeni i dopuni osnivačkog akta EPS-a kao i predlog statuta Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije. 

Predlozi odluka usvojeni su 9. decembra, a prema njima EPS bi poslovao kao akcionarsko društvo, dok bi se njegov osnovni kapital od nešto više od 365 milijardi dinara pretvorio u osnovni, akcijski kapital, a država bi postala vlasnik svih 36.510.509 akcija.

U obrazloženju se navodi da je zaključkom Vlade Srbije iz 2014. godine prihvaćen program reorganizacije EPS-a, kojim je predviđena promena njegove pravne forme u akcionarsko društvo. Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koje građani ostvaruju u postupku privatizacije propisano je da je osnivač EPS-a dužan da obezbedi da preduzeće promeni pravnu formu i da svoj osnovni kapital iskaže u akcijama na osnovu korigovane knjigovodstvene vrednosti kapitala.

Tanjug/Danilo Mijatović

 

Vlada Srbije je usvojila strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kojom je kao jedna od mera za postizanje opštih i posebnih ciljeva definisana i promena pravne forme javnog preduzeća u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću.

Kao očekivani efekti promene pravne forme EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo prepoznati su postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja, zatim uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja i vođenja poslova te racionalnije korišćenje kadrova. Konačnu odluku o promeni pravne forme EPS-a doneće Vlada Srbije koja je osnivač preduzeća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis