Privreda

"Veliki bum nije mogao da traje beskonačno": Stručnjaci za Euronews Srbija o usporavanju građevinske industrije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

22:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je dugo beležila rast u građevinskoj industriji, ali sada taj sektor usporava. Manje je izdatih građevinskih dozvola i smanjena je vrednost radova. Sagovornici Euronews Srbija napominju da je određeno usporovanje logično, jer "veliki bum" koji smo imali ne može da traje beskonačno. 

Prema rečima stručnjaka, potrebno je obezbediti stabilne lance u snabdevanju građevinskim materijalom i što više koristiti onaj materijal koji je domaće proizvodnje. Takođe, ocenjuju i da je neophodno da se infrastrukturni projekti nesmetano i neprekidno odvijaju dinamikom koja je postojala i u prethodnom periodu. 

Dekan FEFA Milan Nedeljković kaže za Euronews Srbija da pad građevinske industrije nije još toliko veliki, ali da svako usporavanje u tom segmentu ima negativne efekte i direktne posledice na privrednu aktivnost.

"Treba imati u vidu da je građevinska industrija imala jedan izuzetno veliki bum koji ne može biti očekivan da će trajati kontinuirano i beskonačno, tako da je neko usporavanje logično da vidimo. S druge strane, u uslovima kada su kamatne stope u porastu i kada se polako smanjuje tražnja za kupovinom nekretnina i naročito za rentiranjem poslovnog prostora, onda je to nešto što ne iznenađuje da se građevinski sektor usporava", rekao je Nedeljković.

Euronews

Sekretar Udruženja za građevinsku industriju PKS-a Ivana Vuletić kaže za Euronews Srbija da je pad u građevinskoj industriji u Srbiji u proseku 10 odsto, i da se pad aktivnosti građevinske industrije i pad broja izdatih dozvola može gledati kroz rast cena građevinskog materijala, počev od kovida. 

"Posle je došlo do kratkotrajne stabilizacije. Kada je trebalo da krene sa daljim rastom, tada je počela kriza u Ukrajini koja je umnogome uticala i na inflatorna kretanja tako da imamo poskupljenje kredita i svetsku recesiju i direktna posledica se videla i na građevinarstvu", rekla je Vuletić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis