Privreda

Domaći turizam se oporavlja od krize - devizni priliv veći za 29, 3 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

11:35

Domaći turizam se oporavlja od krize - devizni priliv veći za 29, 3 odsto
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Iako ove godine nećemo dostići rekordnu 2019. ohrabruje podatak da već imamo povećan devizni priliv od turizma za 29,3 odsto, kaže za Tanjug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Ocenjuje da je taj rast značajan i da ako se sadašnji trend nastavi, a epidemiološka situacija bude povoljna, možemo očekivati da ćemo 2021. od turizma prihodovati između 800 i 900 miliona evra.

"Ovaj rast se može smatrati uspešnim, pogotovo kada se uzme u obzir da smo prva tri meseca ove godine bili u izuzetno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, imali smo veoma veliki broj zaraženih i tek je počinjala vakcinacija", navodi za Matić.

Ističe da je i ova godina, godina domaćeg turizma tako da među turistima preovlađuju naši ljudi, čiji broj je porastao za oko 50 odsto.

"Očekivano, problem je pad dolazaka stranih turista, ali verujemo da ćemo krajem godine i kada je reč o dolasku stranaca imati nešto bolju situaciju. Da će tako biti nagoveštava povećan broj turista iz nekih zemalja nakon međusobnog priznavanja sertifikata sa njima", objašnjava Matić.

Prema njenim rečima, proteklih meseci je najviše stranih turista dolazilo iz Rusije, povećan je broj dolazaka iz Brazila, takođe i Južne Koreje, Luksemburga, što znači da se pojavljuju neke sasvim nove destinacije sa kojih nam dolaze turisti.

To, ocenjuje ministarka, svakako ohrabruje, ali ističe da se dosta očekuje od povratka naših tradicionalnih posetilaca iz inostranstva, pre svega iz regiona, ali i gostiju iz Turske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis