Novosti

Rešen problem srpskih turista sa QR kodovima u grčkim lukama

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

10:49

Rešen problem srpskih turista sa QR kodovima u grčkim lukama
Rešen problem srpskih turista sa QR kodovima u grčkim lukama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Problem koji su naši turisti u nekim grčkim lukama imali sa očitavanjem QR kodova na digitalnim sertifikatima o vakcinaciji je rešen, izjavila je za Tanjug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je objasnila da je problem nastao zato što Grčka, zbog epidemiološke situacije u ovoj zemlji, svake nedelje uvodi nova pravila, a desilo se i da je u međuvremenu i Evropska unija pustila u rad svoju aplikaciju za očitavanje, koja se ne odnosi na naše zelene sertifikate, čak ni na sertifikate nekih zemalja članica EU.

"Problema je bilo u lukama Uranopoli i Tripiti jer su i grčke lučke vlasti počele da očitavaju digitalne sertifikate. Zbog toga i puštanja aplikacije EU došlo je do tehničkih problema, delom izazavnih i nedovoljnom koordinisanošću samih grckih vlasti, ali kako je objavio i grčki ministar turizma problem je rešen", kaže Tatjana Matić.

Grčka zaustavila 4.500 turista sa trajekta

Više od 4.500 domaćih i stranih turista zaustavljeno je na ukrcavanju na trajekte za grčka ostrva u poslednjih nedelju dana, jer nisu imali potrebna kovid dokumenta, rekao je danas ministar za brodarstvo i ostrvsku politiku Janis Plakiotakis.

Kako se navodi, posle povećanog broja slučajeva korona virusa, grčka obalska straža je 13. jula preuzela proveravanje ispravne dokumentacije turista, zato što lučke vlasti to nisu uspele da urade kako treba, prenosi Katimerini.

"Kontrole službenika obalske straže su stroge i izvršavaju se brzo i efikasno", rekao je Plakiotakis novinarima tokom posete luci Pirej.

Ministar Plakiotakis je dodao da je nažalost više od 4.500 ljudi zaustavljeno na ukrcavanju na trajekte tokom prošle nedelje.

Komentari (0)

Putovanja