Briselske vesti

EU obustavlja pravne akcije protiv Velike Britanije zbog kršenja Protokola o Severnoj Irskoj

Komentari

Autor: Euronews

27/07/2021

-

21:36

EU obustavlja pravne akcije protiv Velike Britanije zbog kršenja Protokola o Severnoj Irskoj
Ursula von der Lejen - Copyright Tanjug AP/Katia Christodoulou Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je pristala na zastoj u pravnom postupku protiv Velike Britanije zbog kršenja Severnoirskog protokola, saznaje Euronews.

Evropska komisija je prošlog marta pokrenula je postupak protiv vlade Velike Britanije zbog povrede zakona kada je jednostrano produžila grejs period za robu koja više nije smela da se izvozi u Severnu Irsku zbog Bregzita.

"Da bismo obezbedili potreban prostor za razmišljanje o ovim pitanjima i pronalaženje trajnih rešenja za primenu Prokola, u ovoj fazi smo odlučili da ne prelazimo na sledeću fazu postupka povrede prava", rekao je portparol Brisela za Euronews.

Sledeći korak u pravnom postupku zaustavljen je u pokušaju da se smiri napetost koja raste između Brisela i Londona još od stupanja Protkola o Severnoj Irskoj na snagu početkom godine.

Britanski minsitar za Brekzit Dejvid Frost zahtevao je prošle nedelje potpunu reviziju Severnoirskog protkola, uprkos činjenici da je bio vodeći pregovarač i zadužen za njegovo sastavljanje zajedno sa kolegama iz EU.

Period mirovanja

Frost je pozvao na "značajne promene", uključujući "period mirovanja" i nastavak trenutnih grejs perioda koji treba da isteknu u septembru, nakon što je EU najavila da će ih produžiti izvan prvobitnog roka u junu. Takođe je pozvao na zamrzavanje pravnih postupaka od strane Komisije.

"Što se tiče zahteva za zastoj, Komisija će pažljivo proceniti nove predloge Ujedinjenog Kraljevstva, u skladu sa neophodnim proceduralnim konsultacijama, kako interno, tako i sa Evropskim parlamentom", rekla je Komisija.

EU je takođe ponovila svoj stav da Protokol o Severnoj Irskoj nije podložan ponovnim pregovorima.

"Iako EU neće ponovo pregovarati o Protokolu, spremni smo da se pozabavimo svim pitanjima koja se pojavljuju tokom njegove praktične primene, u duhu dobre vere i saradnje".

Grejs periodi za smrznuto meso i druge namirnice treba da isteknu krajem septembra, tako da obe strane imaju malo vremena za rešavanje dubokih i, očigledno nepremostivih problema. Strpljenja i poverenja pak, u Briselu nedostaje.

Komentari (0)

Evropa