Briselske vesti

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

15:35

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Mađarskoj
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Mađarskoj - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Mađarskoj u kojoj je izrazio snažnu zabrinutost zbog, kako navodi, narušavanja demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj, posebno kroz nedavno usvojeni tzv. paket "zaštite nacionalnog suvereniteta“.

Za rezoluciju u kojoj se osuđuju "namerni, kontinuirani i sistematski napori mađarske vlade da potkopa temeljne vrednosti EU" glasalo je 345 poslanika EP, dok je 104 bilo protiv, a 29 suzdržano.
Usvojena rezolucija, takođe, kritikuje premijera Viktora Orbana i zbog toga što je prošlog meseca uložio veto u EU na davanje veće finansijske pomoći Ukrajini.

U rezoluciji se poziva i na nov korak u proceduri kada je reč o vladavini prava u Mađarskoj koji bi eventualno mogao dovesti do suspenzije prava Mađarske na veto u EU.

Usvojena rezolucija EP nije pravno obavezujuća, ali može da doprinse da se poveća politički pritisak na Orbana uoči samita EU koji će se održati 1. februara u Briselu, kada će lideri zemalja članica ponovo pokušati da dogovore novu pomoć za Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa