Briselske vesti

Propale vakcine u vrednosti od četiri milijarde evra: Afera uzdrmala Ursulu fon der Lajen, pokrenuta i tužba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2024

-

18:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Juče je zvanično objavljeno da su tužioci Evropske unije pokrenuli istragu u vezi sa nabavkom vakcina kompanije Fajzer, ispitujući prepiske predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i generalnog direktora Fajzera Alberta Burle tokom pregovora o nabavci. Pitanje koje se postavlje je da li u navedenoj nabavci postoje elementi krivičnog dela.

Istražitelji Evropskog javnog tužilaštva (EPPO) preuzeli su slučaj od belgijskih tužilaca koji u poslednjih nekoliko meseci istražuju slučaj Ursule fon der Lajen u vezi sa "zloupotrebom javne funkcije, uništavanjem SMS poruka, korupcije i sukoba interesa", prema dokumentima u koje su uvid imali Politico i portparol kancelarije tužioca iz Liježa. Iako tužioci EPPO-a istražuju navodna krivična dela, još niko nije optužen u vezi sa slučajem, piše Politico.

AP/John Thys

 

Istraga je u ovom slučaju prvobitno pokrenuta od strane belgijskih pravosudnih organa u gradu Liježu početkom 2023. godine, a nakon što je krivičnu prijavu podneo Frederik Baldan, lokalni lobista. Kasnije su mu se pridružile i mađarska i poljska vlada, iako je poljska povukla svoju tužbu nakon izborne pobede pro-EU vlade na čelu sa Donaldom Tuskom, kako je saopštio portparol poljske vlade za Politico.

Šta je zapravo predmet istrage?

Baldanova tužba usredsređena je na navodnu razmenu SMS poruka između Fon der Lajen i šefa kompanije Fajzer Alberta Burlea uoči najvećeg sporazuma Evropske unije o kupovini vakcina tokom vrhunca pandemije kovida 19, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

New York Times, koji je prvi otkrio da je postojala razmena poruka između dvoje funkcionera dok su dogovarali uslove sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Evropske komisije nakon što je odbila da otkrije sadržaj poruka nakon zahteva za pristup dokumentima.

Vest da EPPO sada istražuje slučaj rizikuje dodatno ispitivanje uloge predsednice Evropske komisije u mega vakcinalnom sporazumu, koji je imao procenjenu vrednost od preko 20 milijardi evra. EPPO vodi panevropske istrage finansijskih zločina i u teoriji može zapleniti telefone i drugi relevantan materijal iz kancelarija Evropske komisije ili iz drugih zemalja u Evropi, kao što je rodna Nemačka fon der Lajen.

Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

 

Sporazum koji je predmet istrage je pregovaran tokom vrhunca pandemije 2021. godine, a prvobitno je viđen kao trijumf za Fon der Lajenovu. Međutim, ogroman broj vakcina koji je kupljen tada je izazvao sumnje, a Politico je krajem prošle godine otkrio da su vakcine u vrednosti od barem četiri milijarde evra propale.

Od tada su vođeni i novi pregovori sa Fajzerom o nabavci vakcina, što dodatno budi sumnju.

Kada se govori o istrazi EPPO-a, takav razvoj događaja dolazi u izuzetno delikatnom trenutku za šeficu EU, dok se približavaju novi izbori za Evropski parlament, a Fon der Lajenova se nada drugom mandatu na čelu Evropske komisije.

Po pitanju spornih poruka, Evropska komisija je do sada odbila da otkrije sadržaj SMS poruka, a čak je i odbila da potvrdi njihovo postojanje, navodi Politico.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa