Evropa

Tusk posle razgovora sa Fon der Lajen najavio izmene u Evropskom zelenom dogovoru

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

21:50

Tusk posle razgovora sa Fon der Lajen najavio izmene u Evropskom zelenom dogovoru
Tusk posle razgovora sa Fon der Lajen najavio izmene u Evropskom zelenom dogovoru - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik poljske Vlade Donald Tusk najavio je danas da će u vodećoj strategiji EU za borbu protiv klimatskih promena - Evropskom zelenom dogovoru, biti ublaženi određeni zahtevi koji se odnose na poljoprivrednike.

"Specifičnosti za poljoprivrednike: od ove godine izuzimanje obradivog zemljišta iz upotrebe neće biti obavezno. Ovo je rezultat mojih pregovora sa šeficom Komisije (Ursulom fon der Lajen)", napisao je Tusk na platformi X, nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Glavni cilj ovih zakonskih predloga je dodatno olakšanje administrativnog opterećenja za farmere EU i davanje poljoprivrednicima i državama članicama veću fleksibilnost za ispunjavanje određenih ekoloških uslova, bez smanjenja ukupnog nivoa ambicija kada su u pitanju ciljevi zaštite životne sredine i klime u okviru poljoprivredne politike EU, objavljeno je na sajtu EU.

Kroz predložene izmene biće moguće primeniti određene standarde na način koji je kompatibilniji sa svakodnevnim realnostima sa kojima se farmeri suočavaju na terenu, navodi se u saopštenju.

"Novi predlozi predviđaju izuzeće za mala gazdinstva, ispod 10 hektara, od kontrola i kazni koje se odnose na uslove proizvodnje. Ovo će imati stvaran i neposredan uticaj na mnoge male farme u Poljskoj i Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju.

Drugi predlog se odnosi na izmenu obaveze poljoprivrednika da ne gaje useve na delu svoje zemlje, takozvani GAEC 8, a sadašnja obaveza će u velikoj meri biti pretvorena u podsticajnu šemu i primenjivaće se retroaktivno, od početka 2024. 

"U praksi bi to značilo da se poljoprivrednici podstiču da održavaju neproizvodne površine, ali bez straha od gubitka prihoda ako to nisu u mogućnosti", precizira se u saopštenju i napominje da su predlozi EK  direktan odgovor na zahteve dobijene od organizacija poljoprivrednika u Poljskoj i van nje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa