Evropa

Besni francuski farmeri upali na Sajam poljoprivrede uoči posete Makrona

Komentari

Autor: Reuters, Tanjug

24/02/2024

-

10:36

Besni francuski farmeri upali na Sajam poljoprivrede uoči posete Makrona
Besni francuski farmeri upali na Sajam poljoprivrede uoči posete Makrona - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Francuski farmeri probili su ogradu i upali na Sajam poljoprivrede u Parizu u subotu ujutro uoči planirane posete predsednika Emanuela Makrona ogorčeni zbog rastućih troškova, birokracije i ekoloških propisa.

Desetine policajaca ih je čekalo unutra, a poljoprivrednici su vikali, zviždali i pozivali na ostavku francuskog lidera.

"Ovo je naš dom!", uzvikivali su, dok je kordon francuske policije pokušavao da obuzda demonstracije.

Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

 

Došlo je sukoba, a policija je uhapsila nekoliko demonstranata.

Makron, koji je doručkovao sa sindikalnim liderima francuskih poljoprivrednika, trebalo je da posle toga prošeta sajmom. On je otkazao debatu koju je želeo da održi na sajmu sa poljoprivrednicima, prerađivačima hrane i prodavcima, nakon što su sindikati farmera rekli da se neće pojaviti.

Šef Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika FNSEA Arno Ruso rekao je da bi Makron trebalo najpre da se obrati poljoprivrednicima u vezi sa njihovim zahtevima za pomoć vlade, zbog kojih su organizovali proteste.

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, tražeći bolje prihode, manje birokratije i osuđujući nelojalnu konkurenciju u vidu jeftine ukrajinske hrane koja se uvozi da bi se podržali ratni napori Kijeva.

Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

 

Sajam poljoprivrede u Parizu je veliki događaj u Francuskoj i privlači oko 600.000 posetilaca tokom devet dana.

Protesti poljoprivrednika, koji su se proširili širom Evrope, dolaze istovremeno sa jačanjem desnice, za koju farmeri predstavljaju rastuću grupu glasača, pred izbore za Evropski parlament u junu.

Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

 

Francuski farmeri su ranije ovog meseca uglavnom obustavili proteste koji su uključivali blokiranje autoputeva i bacanje stajskog đubriva ispred javnih zgrada nakon što je premijer Gabrijel Atal obećao nove mere vredne 400 miliona evra.

Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

 

Međutim, protesti su nastavljeni ove nedelje kako bi se izvršio pritisak na vladu da pruži dodatnu pomoć i ispuni obećanja, uoči sajma u Parizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa