Fokus

Ponovni sukob farmera i policije u Indiji: Koristili dronove da bace suzavac na poljoprivrednike

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

12:17

Ponovni sukob farmera i policije u Indiji: Koristili dronove da bace suzavac na poljoprivrednike
Ponovni sukob farmera i policije u Indiji: Koristili dronove da bace suzavac na poljoprivrednike - Copyright Tanjug AP/Rajesh Sachar

veličina teksta

Aa Aa

Indijski poljoprivrednici koji su krenuli u protestni marš na Nju Delhi danas su se ponovo sukobili sa snagama bezbednosti, a na televizijskim snimicima se vide dronovi iz kojih se na njih baca suzavac.

Poljoprivrednici traže zagarantovane minimalne cene, što bi im omogućilo da prodaju većinu svojih proizvoda na veletržnicama koje kontroliše vlada, kao i da vlada ispuni obećanje o udvostručenju prihoda poljoprivrednika, prenosi AP.

Farmere, koji većinom dolaze iz Pandžaba, na severu Indije, snage bezbednosti su zaustavile na granici sa Harijanom, skoro 200 kilometara od prestonice, nakon čega su oni pozvali premijera Narendru Modija na razgovor.

Ministar poljoprivrede Ardžun Manda je saopštio da će se nastaviti napori da se održe razgovori na "konstruktivan i pozitivan način", javlja Rojters.

Tanjug AP/Rajesh Sachar

 

Policija je i u utorak upotrebila suzavac da spreči hiljade poljoprivrednika da dođu do prestonice zemlje, nakon što su propali pregovori između sindikata farmera i vlade o minimalnoj ceni useva.
Policija je iz drona bacila suzavac na poljoprivrednike koji na traktorima i kamionima protestuju na jednoj od graničnih tačaka u severnoj državi Harijana, na putu koji vodi ka Nju Delhiju, piše AP.

Snage bezbednosti su barijerama od ogromnih metalnih kontejnera, bodljikave žice, šiljaka i betonskih blokova blokirale više prilaza Nju Delhiju. Vlada je zabranila velika okupljanja u prestonici i ukinula internet usluge u nekim okruzima susedne države Harijana kako bi sprečila komunikaciju među demonstrantima.

Tanjug AP/Rajesh Sachar

 

Demonstracije su usledile više od dve godine nakon što je Modi povukao sporne zakone o poljoprivredi koji su pokrenuli ranije proteste na kojima su desetine hiljada farmera kampovale oko Nju Delhija tokom oštre zime i razornog talasa kovid-19, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet