Briselske vesti

Brisel brine uticaj Rusije na evropske izbore: Na udaru Meta jer se sumnja da "ne čini dovoljno" da spreči lažne vesti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

21:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Uoči izbora za Evropski parlament ovog juna, raste zabrinutost Evropske unije od rastućeg ruskog uticaja. 

Na udaru je i kompanija Meta, a nekoliko zapadnih medija u isto vreme objavljuje informaciju da će EU do kraja nedelje otvoriti istragu protiv firme u vlasništvu Marka Zakerberga, zbog toga što smatraju da ona ne čini dovoljno da se suprostavi dezinformacijama iz Rusije.

Ovome su prethodili višenedeljni pokušaji eksperata Evropske komisije, koji su sprovodili testove na platformama društvenih mreža, dakle ne samo na platformama kompanije Meta. Oni su simulirali izmišljene scenarije koje su zasnovani na do sada poznatim pokušajima dezinformacija i uticaja na izbore, a Evropsku uniju posebno brine deepfake tehnologija koje smatraju novim i možda ključnim alatom za ugrožavanje izbornog procesa. 

Ono što posebno brine Evropljane je najava kompanije Meta da će ukinuti tzv. crowdtangle, odnosno alat koji je do sada omogućavao onima koji traže dezinformacije, da u realnom vremenu prate širenje lažnih vesti i pokušaje da se ugrozi izborni proces. 

U kompaniji Meta pomirljivo kažu da će omogućiti Evropskoj komisiji uvid u načine na kojim funkcionišu algoritmi društvenih mreža koji su u vlasništvu kompanije Meta i oni tvrde da imaju već dobro uspostavljen proces kojim mogu da se smanje rizici od dezinformacija sa bilo koje strane. 

Ipak, uprkos ovim umirivanjima, samo u poslednjih mesec dana Česi su otkrili mrežu ruskih dezinformacija, a u Belgiji je državni tužilac pokrenuo istragu o navodnim plaćanjima poslanika Evropskog parlamenta iz Belgije od strane Rusije, navodno u cilju što većeg broja pro-ruskih poslanika u Evropskom parlamentu. 

Sve je ovo moguće u poslednjih godinu dana nakon što je Brisel usvojio zakon o digitalnim uslugama koji mu omogućava da izvrši uvid u poslovne tajne velikih kompanija, a pre svega u način na koji funkcionišu njihovi algoritmi. Na raspolaganju je mehanizam kojim će moći da kazne te velike kompanije sa čak do 6 odsto globalnog prometa. To su u svakom slučaju milijarde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa