Briselske vesti

Evropska komisija dala TikToku mesec dana da odgovori na optužbe o kršenju prava potrošača

Komentari

Autor: Rojters/ A. T.

28/05/2021

-

21:18

Evropska komisija dala TikToku mesec dana da odgovori na optužbe o kršenju prava potrošača
Evropska komisija dala TikToku mesec dana da odgovori na optužbe o kršenju prava potrošača - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija i Evropska mreža za zaštitu potrošača započele su formalni dijalog sa TikTokom radi preispitivanja njihove komercijalne prakse i politike, saopšteno je u Briselu.

Do dijaloga dolazi nakon upozorenja Evropske potrošačke organizacije o kršenju potrošačkih prava u EU od strane TikToka, posebno kada su u pitanju skriveni marketing, agresivne tehnike oglašavanja usmerene na decu i određeni ugovorni uslovi koji bi potrošače mogli obamnuti ili zbuniti.

Društvena mreža TikTok stekla je veliku popularnost širom sveta, pre svega među tinejdžerima. Ipak, mnogi incidenti doveli su do zabrinutosti  oko zaštite privatnosti korisnika i zakonskih normi. 

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnder kazao je da je masovna digitalizacija kao i pandemija koronavirusa donela nove rizike, najviše kod ranjivih grupa. On je istakao da je u EU zabranjeno nametati deci prikrivene reklame preko video materijala koji gledaju. 

Iz TikToka su rekli da će razgovarati sa Irskom komisijom za zaštitu potrošača kao i sa Švedskom agencijom za zaštitu potrošača o izrečenim merama. 

“Preduzeli smo mnogobrojne korake da zaštitimo najmlađe korisnike, pre svega svaki nalog deteta mlađeg od 16 godina proglasili smo za privatan i onemogućili im pristup slanju poruka, istakli su iz kompanije. “

Osim toga, osobe mlađe od 18 godina ne mogu da kupe, pošalju ili prime virtuelne poklone, objasnili su iz kompanije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa