Briselske vesti

Ministri Evropske unije dali podršku Srbiji, o otvaranju klastera narednih nedelja

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

20:21

Ministri Evropske unije dali podršku Srbiji, o otvaranju klastera narednih nedelja
Ministri Evropske unije dali podršku Srbiji, o otvaranju klastera narednih nedelja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU dao je danas jasnu podršku Srbiji i njenom evropskom putu, a u narednim nedeljama očekuje se i dogovor zemalja članica o eventualnom otvaranju novih poglavlja odnosno klastera sa Srbijom.

"Kada je reč o Srbiji mnogo ministra je naglasilo da je napredak ostvaren i to je pozitivna procena. Bilo je i nekih intervencija koje su ukazivale i na korake koje Srbija još mora da uradi kako bi otvorila nova poglavlja", izjavio je državani sekretar Slovenije, Gašper Dovžan.

Dovžan je u odgovoru na pitanje Tanjuga kako se među zemljama članicama vidi mogućnost da Srbija do kraja ove godine otvori nove klastere, ocenio da je "generalna atmosfera dobra i da Srbija ima podršku".

Kada su u pitanju koraci koji bi još trebalo da budu učinjeni, Dovžan navodi da je među ministrima EU navedeno pitanje ustavnih amandmana u zemlji o kojima će se glasati do kraja meseca.

Na današnjoj debati o proširenju u Savetu EU učestvovao je i komesar za proširenje Oliver Varheji, koji je izneo podršku Evropske komisije otvaranju novih klastera sa Srbijom.

"Pozicija Evropske komisije je jasna", poručio je na kraju sastanka komesar za prvosuđe Didije Rejnders.

Dovžan, koji je i predsedavao sastankom Saveta EU, kaže da među ministrima EU postoje "pozitive ocene" posebno kada je reč o napretku Srbije i Severne Makedonije.

Sa ministarskog sastanka je poručeno da EU mora da zadrži kredibilitet kad je reč o procesu proširenja i da zemlje kandidati moraju biti nagrađene za napredak koji čine na EU putu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa