Briselske vesti

Građani EU uskoro bi mogli da dobiju digitalni novčanik, akcenat na zaštiti podataka

Komentari

Autor: Euronews

01/06/2021

-

09:49

Građani EU uskoro bi mogli da dobiju digitalni novčanik, akcenat na zaštiti podataka
Građani EU uskoro bi mogli da dobiju digitalni novčanik, akcenat na zaštiti podataka - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U narednih godinu dana, svi građani Evropske unije trebalo bi da dobiju digitalni novčanik pomoću kojeg bi građani imali siguran pristup javnim i privatnim uslugama na mreži.

Naime, danas bi Evropska unija trebalo da objavi planove za uvođenje digitalnog novčanika širom 27-očlanog bloka, nakon zahteva država članica da nađu način za siguran pristup građana javnim i privatnim uslugama na mreži, piše Fajnenšel Tajms (FT).

Prvi čovek digitalne politike EK, Tijeri Breton, najavio je da bi građani uskoto mogli da dobiju digitalni novčanik i da će on olakšati život u EU.

profimedia

Aplikacija će građanima omogućiti bezbedan pristup

Širom EU, aplikacija će građanima omogućiti bezbedan pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene onlajn identifikacije.

Digitalni novčanik će osigurati čuvanje podataka o plaćanjima i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja članica da se prijave na veb sajtove lokalnih vlasti ili da plaćaju račune za komunalne usluge koristeći prepoznati identitet, dodaje FT.

Brisel na ovom projektu aktivno učestvuje u pregovorima sa državama članicama radi davanja smernica o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpuno operativan za otprilike godinu dana.

Projekt EU novčanika zapravo je nadogradnja postojećeg sistema elektronske identifikacije u 19 zemalja, koji nije doživio naročiti zamah otkako je pokrenut. Prema navodima izvora koji je dobro upućen u sam projekat, nova usluga digitalnog novčanika EU je jednostavna i siurna usluga koja štiti ljude online, pa će "korisnicima dati moć da odluče koliko informacija žele da daju Guglu i drugima".

Tako će, na primer, građani EU, moći da iznajme automobil koristeći samo digitalni EU novčanik koji će na daljinu proveriti njihov identitet i koristiti elektronski ključ, pa više neće biti čekanja pred šalterima rent a car kuća na aerodromima.

Zaštita podataka

Zaštita digitalnog novčanika baziraće se na više metoda. Ovoj aplikaciji će širom EU moći da pristupe putem skeniranja otiska prsta ili mrežnjače, a služiće i kao sef u kojem korisnici mogu da čuvaju lična i službena dokumenta poput vozačke dozvole i drugih dokumenata.

Ipak, u ovom trenutku je nejasno da li to znači da građani EU ubuduće sa sobom neće morati da nose vozačke dozvole i zdravstvene knjižice, jer će svoj identitet lako dokazati digitalnim putem, ali čini se da je to cilj i namera Evopske komisije.

Prema prvim informacijama, korišćenje digitalnog novčanika neće biti nametnuto kao obavezno, ali očekuje se da će tu novu digitalnu uslugu prigrliti veliki broj građana, jer se, kako prenosi Rojters navode FT, radi o ekstremno sigurnom digitalnom sistemu koji nudi veoma široki spektar mogućnosti te novu vrstu fleksibilnosti kad se radi o plaćanjima i pristupu javnim uslugama.

Zvaničnici EU sprovešće strukturno razdvajanje kako bi sprečili kompanije koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koje druge komercijalne aktivnosti, kao što je marketing novih proizvoda.

Komentari (0)

Evropa