Briselske vesti

Fon der Lajen: Omikron soj će do sredine januara biti dominantan u EU

Komentari

Autor: Euronews

16/12/2021

-

08:28

Fon der Lajen: Omikron soj će do sredine januara biti dominantan u EU
Fon der Lajen: Omikron soj će do sredine januara biti dominantan u EU - Copyright Tanjug/ Johanna Geron, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen rekla je da se očekuje da omikroj soj koronavirusa bude dominantan u Evropskoj uniji do sredine januara. Ona je naglasila da je do sada u EU potpuno vakcinisano 66,6 procenata populacije EU (više 300 miliona ljudi), a da je 62 milona već dobilo i buster dozu.

"Tužna sam, kao i svi vi, što ćemo još jednom dočekati Božić u senci pandemije. Sa druge strane imam i poverenje u naše mogućnosti i sredstva da pobedimo pandemiju u dugoročnom periodu", poručila je Lajen, prenosi Euronews.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio je da samo vakcinacija neće sprečiti širenje Omikrona.

Tanjug AP/Jerome Delay

 

Dr Andrea Amon, direktorka Agencije za javno zdravlje EU, rekla je da je "neminovan dalji, brzi porast broja slučajeva omikrona" u Evropskoj uniji i u Evropskom ekonomskom prostoru.

"Verovatnoću daljeg širenja varijante omikron u EU/EEA procenjujemo kao veoma visoku i smatra se da će verovatno izazvati dodatne hospitalizacije i smrtne slučajeve", rekla je Amon u video izjavi.

Zbog širenja omikron soja, zemlje širom Evrope i ostatka sveta uvode dodatna ograničenja.

Gebrejesus: Vakcina nije dovoljna

I iz Svetske zdravstvene organizacije upozorili su da se omikron "širi brzinom koju nismo videli ni sa jednom prethodnom varijantom“, jer je pozvao svet da koristi sve raspoložive alate za borbu protiv pandemije koronavirusa.

"Moram da budem vrlo jasan: samo vakcine neće izvući nijednu zemlju iz ove krize. Vakcine nisu umesto maski, distance, provetravanja ili higijene ruku. Uradite sve. Radite dosledno. Radite to dobro", rekao je on na brifingu za medije direktor SZO Tedros Gebrejesus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa