Fokus

U Južnoj Africi do 20.000 zaraženih omikron sojem dnevno, ali je stepen smrtnosti nizak

Komentari

Autor: Jutarnji list

11/12/2021

-

10:42

U Južnoj Africi do 20.000 zaraženih omikron sojem dnevno, ali je stepen smrtnosti nizak
U Južnoj Africi do 20.000 zaraženih omikron sojem dnevno, ali je stepen smrtnosti nizak - Copyright EPA/Phill Magakoe/ POOL

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički naučnici objavili su u subotu da još nema znakova da varijanta koronavirusa omikron uzrokuje težu bolest. Južna Afrika upozorila je svet na omikron krajem prošlog meseca, a mnogi naučnici bili su zabrinuti da bi visoko mutirana varijanta mogla da izazovi novi rast u broju infekcija na globalnom nivou.

Bolnički podaci pokazuju da broj primljenih osoba sa simptomima koronavirusa sada naglo raste u više od polovine pokrajina u zemlji. Broj smrtnih slučajeva, sa druge strane, ne raste tako dramatično, a ohrabrujući su podaci poput prosečne dužine boravka u bolnici.

Iako naučnici kažu da je potrebno više vremena da se dođe do konačnog zaključka, ministar zdravstva Džo Fala rekao je da su znakovi koji govore o težini bolesti dobri.

"Iako broj hospitalizacija raste, preliminarni podaci sugerišu da je to isključivo zbog većeg broja zaraženih, a ne zbog težine oboljenja od varijante omikrona", rekao je.

U poslednjih nekoliko dana, od omikron soja u čitavoj zemlji oboli oko 20.000 ljudi dnevno. U četvrtak je, prema podacima Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, bilo 19.018 novih slučajeva zaraze, ali samo 20 novih smrtnih slučajeva.

Epidemija još nije dosegla vrhunac od više od 26.000 dnevnih slučajeva, koliko je zabeleženo tokom trećeg talasa u kom je delta soj bio dominantan. Južna Afrika je u potpunosti vakcinisala oko 38 odsto odraslih, što je više nego u mnogim drugim afričkim zemljama, ali znatno manje od vladinog cilja na kraju godine.

Mala studija južnoafričkog istraživačkog instituta ove nedelje sugerisala je da bi omikron mogao delimično da bude otporan na dve doze Fajzer vakcine, mada iz te kompanije tvrde da trostruka doza vakcine može da neutralizuje omikron soj u laboratoriji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet