Zdravlje

Evropski centar za prevenciju bolesti upozorava: Omikron soj će verovatno postati dominantan

Komentari

Autor: FoNet

15/12/2021

-

16:12

Evropski centar za prevenciju bolesti upozorava: Omikron soj će verovatno postati dominantan
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Omikron će verovatno postati dominantna varijanta kovida u Evropskoj uniji u prva dva meseca naredne godine, iako je delta za sada najrasprostranjeniji soj, saopštilo je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) i procenio da je verovatnoća daljeg širenja varijante omikron veoma visoka.

Iako su trenutni podaci o ozbiljnosti infekcije povezane sa omikron varijantom i dalje ograničeni, oni koji su dostupni izazivaju zabrinutost da ona može biti povezana sa značajnim smanjenjem efikasnosti vakcine, ističe se u saopštenju ECDC.

Upozoravaju da će, čak i u slučaju da omikron izaziva blaže oblike bolesti, eksponencijalno povećanje broja slučajeva zaraze dovesti do pojave većeg broja težih slučajeva oboljenja.

"Кako se članice EU i dalje suočavaju sa teškim posledicama talasa zaraze deltom, dalji porast hospitalizacija mogao bi brzo da preplavi zdravstvene sisteme", naglašavaju u ECDC.

Zaključuju da je ukupan nivo rizika po javno zdravlje povezan sa daljim pojavom i širenjem omikron varijante vrlo visok.

"Potrebna je hitna i snažna akcija za smanjenje prenošenja zaraze kako bi se ublažio ionako veliki teret zdravstvenih sistema i zaštitili najugroženiji u narednim mesecima", kažu u ECDC i savetuju brzo uvođenje mera koje uključuju preporuku izbegavanja velikih javnih ili privatnih okupljanja, podsticanje upotrebe maski za lice, rad na daljinu, prošireno testiranje i snažno praćenje kontakata.

Naglašava se da vakcinacija ostaje ključna i da treba nastaviti sa naporima da se poveća potpuna primena vakcinacije kod onih koji su nevakcinisani ili delimično vakcinisani. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin