Zdravlje

"Ovakva brzina širenja virusa do sada nije viđena": SZO upozorava na omikron, stručnjaci na supermutaciju

Komentari

Autor: T.T.

15/12/2021

-

14:51

"Ovakva brzina širenja virusa do sada nije viđena": SZO upozorava na omikron, stručnjaci na supermutaciju
"Ovakva brzina širenja virusa do sada nije viđena": SZO upozorava na omikron, stručnjaci na supermutaciju - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dragan Kujundžić, profimedia, Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se omikron "širi brzinom koja nije viđena ni sa jednom prethodnom varijantom", i pozvala svet da koristi sve raspoložive alate za borbu protiv pandemije korone, ali i upozorila da preliminarni dokazi ukazuju na to da bi vakcine mogle biti manje efikasne protiv infekcije i transmisije.

"Samo vakcine neće izvući nijednu zemlju iz ove krize. Dakle, ne biramo vakcine umesto maski, distance ili higijene ruku. Uradite sve, uradite to dosledno i kako treba", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na brifingu za medije.

Još je jednom istakao nejednakost u vezi sa vakcinama pri čemu se mnoge zapadne zemlje utrkuju oko kampanja za vakcinaciju, dok veći deo siromašnijeg sveta još nije u mogućnosti da obezbedi prvu dozu svom stanovništvu.

"Dozvolite mi da budem vrlo jasan: SZO nije protiv buster doza. Mi smo protiv nejednakosti u raspodeli vakcina", rekao je dr Tedros i nastavio:

"Pitanje je prioriteta. Davanje buster doza grupama sa niskim rizikom od teške bolesti ili smrti jednostavno dovodi u opasnost živote onih sa visokim rizikom koji još čekaju da prime prvu dozu"

On je istakao da 41 država još nije uspela da vakciniše 10 odsto svog stanovništva, a da 98 zemalja nije dostiglo ni granicu od 40 odsto.

"Ako okončamo nejednakost, okončaćemo pandemiju. Ako dozvolimo da se nejednakost nastavi, dozvolićemo da pandemija ide napred", insistirao je on.

Omikron bi mogao da preplavi zdravstvene sisteme

Zemlje širom Evrope i ostatka sveta uvode dodatna ograničenja u borbi protiv širenja kovida 19, a posebno nove varijante omikron.

"Sedamdeset i sedam zemalja je sada prijavilo slučajeve omikrona, ali realnost je da se on verovatno nalazi u većini zemalja iako još nije otkriven", istakao je Gebrejesus.

On je dodao da je SZO zabrinuta što neki smatraju da je omikron benigniji od drugih sojeva.

"Čak i da izaziva manje ozbiljne simptome, broj slučajeva bi ponovo mogao da preplavi nepripremljene zdravstvene sisteme", rekao je on.

Prema rečima Abdija Mahmuda, menadžera incidentnih situacija u SZO, širenje varijante je tako brzo da bi u nekim evropskim zemljama ona mogla da postane dominantna do sredine decembra, dok se te iste zemlje i dalje bore sa deltom.

Strah od "supermutacije"

Dr Pol Barton, glavni doktor kompanije Moderna upozorio je da veliki broj slučajeva nove varijante omikrona u kombinaciji sa postojećom deltom, povećava rizik od nastanka nove "supermutacije". Iako je mogućnost za tako nešto "izuzetno retka", do nje može doći kada dva nosioca virusa zaraze istu osobu u isto vreme, kao je Barton na Komitetu za nauku i tehnologiju.

"Svakako da postoji šansa", rekao je on dodajući da su u Južnoj Africi objavljene studije koje kažu da ljudi, a svakako i imunokompromitovani, mogu biti nosioci obe varijante virusa.

"To bi moglo da se desi u Britaniji, s obzirom na broj infekcija koje smo videli".

Na pitanje da li bi to moglo da dovede do stvaranja opasnije varijante kaže da "sigurno bi".

Treba, mređutim napomenuti da je slična bojazan bila izražena i pre nekoliko meseci kada su istovremeno kružili sojevi delta i alfa. Srećom, do takve mutacije nije došlo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin