Evropa

U Norveškoj rastu korona brojke i strah od omikrona: Nadležni predviđaju i do 300.000 zaraženih u naredne tri nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

14:41

U Norveškoj rastu korona brojke i strah od omikrona: Nadležni predviđaju i do 300.000 zaraženih u naredne tri nedelje
U Norveškoj rastu korona brojke i strah od omikrona: Nadležni predviđaju i do 300.000 zaraženih u naredne tri nedelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Upozorenje Nacionalnog zdravstvenog instituta (FHI) da bi u naredne tri nedelje Norveška mogla da ima 90.000 do 300.000 nova slučaja zaraze omikron sojem koronavirusa, izazvalo je zaprepašćenje u javnosti i među političarima u toj zemlji, ukazuje ambasador Srbije u Oslu Dragan Petrović. Činjenica je da rastu brojevi, i samo proteklog vikenda zabeležen je rekordan broj hospitalizovanih pacijenata - više od 300 u samo jednom danu, rekao je Petrović.

Usled upozorenja i straha da bi omikron mogao da postane dominantan soj, norveške vlasti su uvele određene epidemiološke mere kako bi se sprečilo preopterećenje zdravstvenog sistema. Tako je ukinuta prodaja alkohola u klubovima i kafićima da bi se smanjio broj gostiju, ograničen je broj ljudi koji može da se okuplja, te je preporučeno da svi koji mogu rade od kuće.

Čak, kaže Petrović, preporučuje se da građani, koji ne moraju, koriste što manje javni prevoz, kako bi se smanjio kontakta. Ukazao je da ove godine, na dodeli Nobelove nagrade, zbog epidemioloških mera, nije bilo omogućeno prisustvo stranim diplomatama, već je toj svečanosti mogao da prisustvuje ograničen broj ljudi.

Na dnevnom nivou Norveška beleži oko 6.000 novozaraženih, uz malu smrtnost. Prema rečima ambasadora, do sada je u Norveškoj preminula 1.191 osoba zaražena koronom. Mali broj umrlih u poređenju sa drugim zemljama, može da se objasni i visokom stopom vakcinacije. Petrović kaže da je do sada barem jednom dozom vakcinisano 79 odsto populacije Norveške, 72 procenata je primilo obe doze, a buster dozu 18,7 odsto.

"Cilj je da do sredine idućeg meseca što veći broj građana starijih od 45 godina primi buster dozu, pa su ponovo prisutni redovi ispred centara za vakcinaciju“, rekao je on.

Što se omikron soja tiče do 12. decembra registrovano je 1.176 slučaja, a u zemlju su ga doneli građani koji su boravili u Južnoj Africi. Pošto je doba božićnih proslava u mnogim firmama omikron soj dobio je priliku da se brzo širi. Kada je reč o radu Ambasade, Petrović kaže da ona radi normalno, ali da se nastoji držati distanca, a da službenici, koji rade sa strankama, već duže vreme nose maske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa