Briselske vesti

Brisel pokreće sudski postupak protiv Poljske

Komentari

Autor: Euronews

22/12/2021

-

12:39

Brisel pokreće sudski postupak protiv Poljske
Brisel pokreće sudski postupak protiv Poljske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brisel je danas započeo sudski postupak protiv Poljske zbog konflikta koji je započet oko primata zakona EU u toj zemlji u odnosu na njen.

Poljski Ustavni sud je u oktobru presudio da člansto zemlje u EU ne daje sudovima EU prednost nad njenim sudovima. Presuda je izazvala bes u Briselu i dodatno naškodila problematičnim odnosima Poljske sa šefovima EU, piše Euronews.

Podsećamo, Odluka Evropskog parlamenta da pred Evropskim sudom pravde podnese tužbu protiv Evropske komisije izazvala je institucionalni spor u Briselu kakav gotovo nikad nije viđen. Tužba je podneta jer EK, kako je rečeno, nije uspela da primeni mehanizam u vezi sa vladavinom prava u državama članicama, a kako god da se ovaj spor okonča, on bi mogao da ima negativne posledice i za jednu i za drugu stranu.

U tužbi je reč o uredbi koja se tiče kažnjavanja država članica zbog kršenja vladavine prava. Iako se u saopštenju Evropskog parlamenta ne imenuje nijedna država članica posebno, izvesno je da su Mađarska i Poljska države koje su u prethodnih nekoliko godina u više navrata bile na meti kritika zbog nepoštovanja vladavine prava, nazadovanja demokratije i uticaja na slobodu medija.

EU može da uskrati novac iz budžeta koje dobijaju države članice

Mehanizam, koji je usvojen u decembru prošle godine, dozvoljava EU da obustavi isplatu iz budžeta državama članicama EU u kojima je ugrožena vladavina prava. Međutim, Komisija se do sada, kako se navodi u saopštenju, uzdržavala od upotrebe ovog mehanizma.

Poslednji put upozorenje je stiglo zbog Poljske koja je početkom godine usvojila izmene zakona o pravosuđu koje nisu u skladu sa EU zakonodavstvom i konstatovala da EU zakoni tu nemaju primat nad nacionalnim Poljskim zakonima.

"Očekujemo da će Evropska komisija delovati na dosledan način i ispuniti ono što je predsednica Fon der Lajen izjavila tokom naše poslednje plenarne diskusije o ovoj temi. Reči se moraju pretvoriti u dela", rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa