Evropa

Evropska unija: Poljski zakon o medijima ozbiljan rizik za slobodu

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

20/12/2021

-

15:28

Evropska unija: Poljski zakon o medijima  ozbiljan rizik za slobodu
Evropska unija: Poljski zakon o medijima ozbiljan rizik za slobodu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija saopštila je danas da novi zakon o medijima koji je usvojen u Poljskoj predstavlja ozbiljne rizike po slobodu i pluralizam medija u toj zemlji.

"Sa zabrinutošću pratimo najnovija dešavanja", rekao je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Kritičati navode da je zakon usmeren na gušenje TV kanala koji su kritički nastrojeni prema vladi i da će ograničiti pravila koja se tiču stranog vlasništva nad medijima, što će se posebno odraziti na kanal TVN24 u vlasništvu američke kompanije Diskaveri.

Evropska komisija, kako se navodi, očekuje od država članica EU da osiguraju da njihova politika i zakoni ne potkopavaju njihovu posvećenost obezbeđivanju slobodnog, nezavisnog i raznolikog medijskog sektora, rekao je portparol.

Kako navodi Rojters, predlog zakona koji predsednik Andžej Duda tek treba da potpiše, poremetio je odnose između Poljske i Sjedinjenih Država, članice NATO-a.

Takođe, Evropska komisija je navela u saopštenju da će pomno pratiti dešavanja u Poljskoj, jer bi zakon mogao da dovede do prinudnih promena vlasničke strukture medijskih kompanija.

"Glasanje koje je održano u petak vrši dalji pritisak na medijski sektor u Poljskoj... To može dovesti do ograničavanja slobode medija u Poljskoj gde mediji već pate od sve veće politizacije", ukazao je portparol EK.

Vladajuća partija "Pravo i pravda" (PiS) dugo je tvrdila da strane medijske grupe imaju previše uticaja u zemlji i da iskrivljuju sliku javne debate, navodi Rojters.

Kritičari kažu da su ovakvi potezi protiv stranih medijskih grupa deo sve autoritarnije agende koja je dovela do sukoba Varšave sa Briselom oko LGBT prava i reformi pravosuđa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa