Briselske vesti

Evropol mora da izbriše sve podatke o osobama koje nisu osumnjičene za kriminalne aktivnosti

Komentari

Autor: Euronews, AP, AFP

10/01/2022

-

21:34

Evropol mora da izbriše sve podatke o osobama koje nisu osumnjičene za kriminalne aktivnosti
Evropol mora da izbriše sve podatke o osobama koje nisu osumnjičene za kriminalne aktivnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evopol (Evropska policijska agencija) će morati da obriše sve informacije koje poseduje a koje su u vezi sa pojedincima koji nisu osuđeni za neki zločin.

Istragom je otkriveno da je Evropol prikupljao i čuvao podatke o građanima koji nisu bili umešani u bilo kakve kriminalne aktivnosti.

Ova agencija EU ima pravo da skladišti podatke o pojedincima najviše šest meseci osim ako se za to vreme utvrdi da je osoba bila povezana sa kriminalom.

Evropsko nadzorno telo za zaštitu podataka (EDPS) saopštilo je da je Evropol obavešten 3. januara o novoj odluci koja je doneta posle istrage iz 2019. godine.

EDPS je saopštio da je pre dve godine zamerio Evropolu "zbog kontinuiranog skladištenja velikih količina" podataka koji "predstavljaju rizik po osnovna prava pojedinaca".

Nadzorni organ je rekao da je Evropol od tada uveo neke mere, ali da nije ispoštovao zahteve za određivanje odgovarajućeg perioda čuvanja podataka.

"To znači da je Evropol čuvao ove podatke duže nego što je potrebno", saopšteno je iz EDPS. 

Policijska agencija sada ima rok od 12 meseci da ukloni podatke koji nisu uništeni do 3. januara. Iz Evropola još nije stigao komentar na odluku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa