Briselske vesti

Evropski sud pravde: Evropska unija može da blokira sredstva Mađarskoj i Poljskoj

Komentari

Autor: AP / Tanjug

16/02/2022

-

12:42

Evropski sud pravde:  Evropska unija može da blokira sredstva Mađarskoj i Poljskoj
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde presudio je danas da blok od 27 članica Evropske unije može da suspenduje isplatu sredstava za oporavak nakon pandemije državama članicama ako krše principe vladavine prava. Isti sud je, takođe, odbacio prigovor Mađarske i Poljske koje su u tužbi tvrdile da takvoj akciji nedostaje odgovarajuća pravna osnova, prenosi agencija AP.

"Sud u potpunosti odbacuje tužbe Mađarske i Poljske", navodi se u saopstenju Evropskog suda pravde, i dodaje da kada je reč o demokratskim principima "Evropska unija mora biti u stanju da brani te vrednosti, u granicama svojih ovlašćenja".

Evropska komisija je saopštila da će sačekati današnju presudu suda pre nego odluči da li će zadržati blokadu sredstava, a predsednica EK Ursula fon der Lajen je odmah nakon objavljivanja presude pozdravila tavku odluku.

"Komisija će braniti budžet Unije od kršenja principa vladavine prava. Delovaćemo odlučno", obećala je Fon der Lajen.

Reakcija Mađarske na presudu evropskog suda je bila brza, pošto je mađarska ministarka pravde Judit Varga odmah osudila takvu odluku na svojoj Fejsbuk stranici, nazvavši je "političkom presudom'''' i dokazom da EU zloupotrebljava svoju moć.

"Presuda je još jedna primena pritiska na našu zemlju", napisala je Varga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa