Briselske vesti

Presuda Evropskog suda: Istopolni roditelji i njihova deca moraju da budu priznati kao porodica u svim članicama EU

Komentari

Autor: Euronews

14/12/2021

-

15:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U značajnoj presudi od utorka, Evropski sud pravde (CJEU) rekao je da ako jedna zemlja prizna roditeljski odnos sa detetom, onda svaka država članica treba da uradi isto kako bi garantovala pravo deteta na slobodno kretanje, navodi Euronews.

Slučaj je došao pred sud nakon što su bugarske vlasti odbile da izdaju izvod iz matične knjige rođenih novorođenoj ćerki isotpolnog para na osnovu toga što dete ne može da ima dve majke.

Bugarka Kalina Ivanova i Džejn Džons, rođena na Gibraltaru, obe su registrovane kao majke Sare, koja je rođena u Španiji 2019.

Kako nijedan od roditelja nije španskog porekla, što znači da državljanstvo u toj zemlji nije dozvoljeno, a prema Zakonu o britanskom državljanstvu iz 1981, Džons ne može da prenese britansko državljanstvo na svoju ćerku pošto je rođena na Gibraltaru.

Na osnovu toga, Ivanova je zatražila bugarsko državljanstvo za svoje dete, koje je naknadno odbijeno jer istopolni brakovi i partnerstava nisu pravno priznata u Bugarskoj.

Kao rezultat toga, Sara je bila izložena riziku da ostane bez državljanstva, bez mogućnosti da napusti zemlju prebivališta svoje porodice, Španiju,  i bez ličnih dokumenata, što joj je ograničavalo pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnom osiguranju.

CJEU je takođe odlučio da detetu treba izdati bugarski pasoš.

"Ovo je pravi dokaz da je EU unija jednakosti i radujemo se što ćemo videti porodice duginih boja koje uživaju svoje pravo na slobodu kretanja i druga osnovna prava na ravnopravnoj osnovi sa bilo kim drugim. Važno je da se presuda odmah primeni, ne samo za bebu Saru i njenu porodicu, već i za druge porodice koje se suočavaju sa sličnim borbama širom EU", rekao je nakon presude  je Arpi Avetisjan, koji vodi sudske procese za nevladinu organizaciju ILGA Evropa.

Na ovu sudsku odluku ne može se uložiti žalba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa