Evropa

Vlada Pedra Sančeza omogućila besplatnu oplodnju za nevenčane pripadnike LGBT populacije i transrodne osobame

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

23:46

Vlada Pedra Sančeza omogućila besplatnu oplodnju za nevenčane pripadnike LGBT populacije i transrodne osobame
Vlada Pedra Sančeza omogućila besplatnu oplodnju za nevenčane pripadnike LGBT populacije i transrodne osobame - Copyright Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Španska vlada je danas, nakon razdoblja ograničenja, ponovo omogućila besplatan pristup medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) za neudate žene i za lezbejke i proširila ga na transrodne osobe.

Ovaj pristup MPO putem sistema javnog zdravstva koji je odobrila socijalistička vlada Hosea Luisa Rodrigeza Sapatera ograničila je 2014. Narodna stranka desnice koja je tada bila na vlasti, prenele su agencije.

Od tada je MPO bio besplatan samo za heteroseksualne parove koji imaju zdravstvenih ili problema s plodnošću. Žene koje nisu mogle da zatrudne bez MPO, neudate i lezbejke, morale su se okrenuti privatnom sektoru.

Socijalistička vlada Pedra Sančeza izrazila je spremnost da vrati ovo pravo odmah nakon dolaska na vlast u junu 2018. godine.

Izvršnom uredbom vlada je neudatim ženama, lezbejkama i transrodnim osobama ponovo omogućila pristup medicinski potpomognutoj oplodnji kroz javni zdravstveni sistem, saopštilo je ministarstvo zdravstva.

Mera koja je stupila na snagu obuhvatiće oko 8.500 žena u Španiji. Inače, pravo na MPO za sve odavno su tražile španske organizacije za zaštitu LGBT osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa