Evropa

Italijanski Senat odbio predlog zakona protiv homofobije

Komentari

Autor: Dojče vele

29/10/2021

-

18:40

Italijanski Senat odbio predlog zakona protiv homofobije
Italijanski Senat odbio predlog zakona protiv homofobije - Copyright EPA/FABIO FRUSTACI

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski Senat nije usvojio zakon čiji je cilj bio borba protiv homofobije. Po tom, odbačenom zakonu, homofobija bi se tretirala kao zločin sličan rasizmu i bilo bi omogućeno izricanje i zatvorskih kazni za prestupnike. Taj zakon bi nastojao da kazni svaki akt diskriminacije i podsticanja nasilja nad homoseksualcima, transrodnim osobama i osobama sa invaliditetom, prenosi Dojče vele. 

U gornjem domu Senata 154 poslanika je glasalo protiv zakona dok je za bio 131 poslanik. Desno orijentisane stranke, Severna liga i Braća Italije, ali i sam Vatikan bili su protiv izglasavanja ovog zakona. Zakon je prošao kroz Donji dom u jesen 2020. godine. Dve desničarske partije koje su se protivile zakonu izborile su se za održavanje glasanja u Senatu kada predlagači i kritičari zakona nisu uspeli da dođu do kompromisa.

Vođa pokreta Pet zvezdica, bivši premijer Đuzepe Konte, rekao je da je jasno da pojedini članovi  parlamenta nisu napredovali kao ostatak italijanskog društva. Ministar inostranih poslova Luiđi di Majo iz Pokreta Pet zvezdica rekao je da je sramota što zakon nije usvojen kao i da su homoseksualci i dalje diskriminisani u Italiji. Socijal-demokrata Andrea Orlando koji je na funkciji ministra za rad opisao je ishod glasanja kao "sramota za zemlju".

profimedia

 

Vođa Socijal-demokrata, Enriko Leta izjavio je da su "ovu rundu dobili ljudi koji žele da unazade Italiju". Dalje je naveo da se "država oseća drugačije i da će to uskoro svima biti jasno".

Kritičari zakona ističu da on ugrožava slobodu izražavanja kao i da njegovo usvajanje može da dovede do uvođenja gej propagande u školama. 

I Vatikan bio protiv usvajanja zakona

Vatikan je u junu uložio formalnu diplomatsku žalbu protiv usvajanja zakona, navodeći da bi njegovim usvajanjem bio prekršen Konkordat (ugovor između države i katoličke crkve). Vatikan tvrdi da bi usvajanje zakona dovelo do situacije da se katolici zakonski gone zbog izražavanja mišljenja u korist tradicionalne porodice. 

Vođa Severne lige, Mateo Salvini istakao je da zagovornici zakona nisu uspeli da dobiju veću podršku kritičara zbog nefleksibilnosti u pogledu sadržaja zakona. 

"Na svaki kompromisni predlog su rekli ne, čak i na predloge koji su došli od Pape Franje, mnogobrojnih asocijacija i brojnih porodica", objasnio je Salvini.

LGBTQ grupa Arčigej objavila je da se zabeleži više od 100 zločina iz mržnje i diskriminacija svake godine, dok su svi pokušaji da se kazni homofobija propali tokom proteklih 25 godina, navodi DW. Anketa koja je sprovedena u julu pokazala je da bi zakon podržalo 62 odsto Italijana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa