Region

Deveta Parada ponosa u Podgorici, u povorci i Abazović

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG

16/10/2021

-

16:41

Deveta Parada ponosa u Podgorici, u povorci i Abazović
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici se danas održava deveta Povorka ponosa, pod sloganom "Ljubav, ljudi". Kako je ranije najavljeno, povorci će prisustvovati i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministri inostranih poslova, finansija i socijalnog staranja, Đorđe Radulović i Milojko Spajić, kao i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Abazović je izjavio da je uvek na strani ljudi koji su ugroženi i da ga raduje što više nema tenzija prilikom održavanja Povorke ponosa, jer se pokazuje da društvo sazreva.

"Želimo istinsko demokratsko društvo. Usvajanje zakona o istopolnom partnerstvu bitan je korak napred", poručio je Abazović uoči šetnje podgoričim ulicama, prenosi RTCG.

Povorka je posle 16 časova krenula sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika Kralju Nikoli i nastaviti ka mostu Blaža Jovanovića, odakle će nastaviti Bulevarom Stanka Dragojevića nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu i proći pored Trga nezavisnosti sa kojeg će skrenuti u ulicu Slobode sve do hotela "Hilton" odakle će nastaviti Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do početne tačke.

 

 

Aktivistkinja Marija Jovanović poručila je da zakoni moraju da se menjaju, kako bi se zaštitili svi građani i građanke. "Šta treba da se desi da svi kao društvo reagujemo na sve slučajeve nasilja. Zakoni moraju da se menjaju tako da štite svakog građanina u garđanku. Da dok slavimo slobodu ne mora da nas čuva stotine policajaca, da ne strahujemo hoće li nas se familija odreći jer volimo", kazala je Jovanović, prenosi RTCG.

Podsetimo, Zakon o istopolnim partnerstvima izglasan je u crnogoroskoj Skupštini 1 .jula.Tada su za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu glasala 42 od ukupno 81 poslanika.

Nakon toga, krajem jula meseca, u Opštini Budva zaključeno  prvo životno partnerstvo osoba istog pola u Crnoj Gori. Zajednicu su sklopile dve žene poreklom sa Balkana koje žive i rade u inostranstvu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa