Evropa

EU: Mađarski sudija ne može da bude kažnjen jer je tražio savet od Evropskog suda

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

12:23

EU: Mađarski sudija ne može da bude kažnjen jer je tražio savet od Evropskog suda
Zastave Mađarske i Evropske unije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalnim sudijama u zemljama članicama EU ne može biti zabranjeno da traže uputstva od Evropskog suda pravde, presudio je danas najviši sud EU povodom slučaja jednog mađarskog sudije koji je disciplinski kažnjen upravo zbog toga.

"Zakon EU sprečava pokretanje disciplinskog postupka protiv nacionalnog sudije na osnovu toga što su on ili ona podneli zahtev za preliminarnom presudom Suda pravde", saopštio je Evropski sud pravde, dodajući da bi takvi disciplinski postupci mogli da ugroze nezavisnost pravosuđa, prenosi agencija Rojters.

"Na osnovu prvenstva prava EU, nacionalni sud mora zanemariti svaku nacionalnu sudsku praksu koja šteti njegovom pravu da se obrati Sudu pravde. Princip prvenstva prava EU zahteva od nižeg suda da zanemari odluku vrhovnog suda dotične države članice", dodaje se u presudi suda.

Vrhovni sud Mađarske je prethodno proglasio nezakonitim zahtev jednog madarskog sudije upućen Evropskom sudu pravde za dobijanje saveta o angažmanima prevodilaca za strance koji su optuženi za kriminalna dela. Protiv sudije je pokrenut disciplinski postupak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa