Fokus

Erdogan: Nećemo poštovati Savet Evrope ukoliko oni ne poštuju turske sudove

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

12:00

Erdogan: Nećemo poštovati Savet Evrope ukoliko oni ne poštuju turske sudove
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Turska neće poštovati Savet Evrope ako on ne poštuje turske sudove, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

To je bio njegov odogovor na pitanje da prokomentariše odluku Saveta Evrope o tome da se slučaj protiv filantropa Osmana Kavale, koji je već više od četiri godine u pritvoru bez osuđujuće presude, uputi Evropskom sudu za ljudska prava, prenosi agencija Rojters. Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da Turska neće priznati one koji ne priznaju njene sudove.

"Ono što je Evropski sud za ljudska prava rekao, ono što kaže Savet Evrope, to nas ne brine mnogo, jer očekujemo da se naši sudovi poštuju. Onima koji ne pokazuju ovo poštovanje samo mogu da kažem izvinite, ali ni mi nećemo imati poštovanja prema njima", dodao je Erdogan.

profimedia

Osman Kavala

Evropski sud za ljudska prava (EC HR) je pre više od dve godine presudio da Kavala treba odmah da bude pušten na slobodu, ali Turska tu presudu nije sprovela u delo. Savet Evrope je juče saopštio da je njegov komitet uputio slučaj Evropskom sudu za ljudska prava kako bi utvrdio da li Turska možda nije ispunila svoju obavezu da sprovede presudu suda u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Komitet je utvrdio da Turska odbija da se pridržava pravosnažne presude suda u ovom slučaju, jer nije obezbedila momentalno puštanje gospodina Kavale na slobodu“, navodi se u saopštenju tog komiteta.

Kavala je 2020. godine oslobođen optužbi u vezi sa protestima širom Turske iz 2013. godine. Nekoliko sati kasnije, drugi sud je naredio njegovo hapšenje na osnovu optužbe za pokušaj rušenja ustavnog poretka u vezi sa pokušajem državnog udara iz 2016. godine. Taj sud je kasnije doneo odluku da ga pusti na slobodu po toj optužbi, ali mu je odredio pritvor zbog optužbe za špijunažu u istom predmetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet