Evropa

Erdogan nezadovoljan podacima o inflaciji, imenovao novog direktora državne statistike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

10:04

Erdogan nezadovoljan podacima o inflaciji, imenovao novog direktora državne statistike
Tanjug/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je šefa državne agencije za statistiku, prema ukazu objavljenom danas, nakon što se pokazalo da su godišnji podaci o inflaciji naljutili provladin i opozicioni tabor.

Smenjeni šer državne agenicje za statistiku Sait Erdal Dincer, našao se na udaru kritika nakon što je ovog meseca objavio podatke koji pokazuju da je godišnja stopa inflacije najviša u 19 godina, tačnije da iznosi 36,1 odsto, piše poral Barons.com.

Međutim, Erdogan je navodno u četiri oka kritikovao statiskičku agenciju upravo zbog objavljivanja ovakvih podataka za koje smatra da preuveličavaju razemere ekonomske slabosti Turske. Turski predsednik nije objasnio svoju odluku da imenuje Erhana Cetinkaia, koji je bio potpredsednik turskog bankarskog regulatora, za novog šefa državne statistike. 

Novi ministar pravde

Erdogan je imenovao i Ekira Bozadaga (56), člana vladajuće AK partije, za ministra pravde. Navodi se i da je bivši ministar pravde Abdulhamit Gul podneo ostavku, ali nije dao razlog, preneo je Rojters. 

"Podneo sam ostavku na dužnost ministra pravde koju obavljam od 19. jula 2017. goidne. Želeo bih da izrazim zahvalnost što ste prihvatili moj zahtev", napisao je Gul na Tviteru bez ikakvih objašnjenja.

Bozadag je bio ministar pravde za vreme predsedničkog mandata Erdogana, u dva navrata (2013-2015 i 2015-2017), nakon čega je postao zamenik premijera, gde je ostao do 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa