Briselske vesti

Evropski komesar za energetiku: EK nema informaciju da bilo koja kompanija kupuje gas u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

15:26

Evropski komesar za energetiku: EK nema informaciju da bilo koja kompanija kupuje gas u rubljama
Jamal gasovod - Copyright EPA/DAREK DELMANOWICZ

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija nema informaciju da je bilo koja evropska kompanija platila ruski gas u rubljama, nakon što je Moskva zatražila od stranih kupaca da se pridržavaju mehanizma plaćanja konvertovanjem evra ili dolara u rublje, izjavio je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

"Komisija nema informacije ni o jednoj zemlji ili privatnoj kompaniji koja je voljna da to učini", rekao je Simson po dolasku na vanredni sastanak ministara energetike Evropske unije u Briselu.

Gergelj Gulijaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je u nedelju da Mađarska nije jedina članica EU koja ima račun u Gasprobanci i koja plaća ruski gas po šemi koju je uvela Rusija, samo što one o tome ne govore javno.

Kako je objasnio, Mađarska ne plaća ruski gas u rubljama, već je otvorila račun u evrima u Gasprom banci koja konvertuje evre u rublje na drugi račun u rubljama, prenela je mađarska agencija MTI.

"Još devet zemalja koristi istu šemu plaćanja. Ali pošto danas ideja o dobrom Evropljaninu znači da lideri tih zemalja nisu iskreni kada se obraćaju svetu ili svojim građanima, drugih devet zemalja neće da kažu da su uradile istu stvar", rekao je Gulijaš.

Komentari (0)

Evropa