Briselske vesti

Evropska komisija najavila podršku jačanju energetskih kapaciteta Mađarske, očekuje se jedinstvo o sankcijama Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

17:36

Evropska komisija najavila podršku jačanju energetskih kapaciteta Mađarske, očekuje se jedinstvo o sankcijama Rusiji
Evropska komisija najavila podršku jačanju energetskih kapaciteta Mađarske, očekuje se jedinstvo o sankcijama Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija će nastojati da podrži Mađarsku u jačanju njene naftne infrastrukture, njenih kapaciteta za skladištenje i preradu nafte, izjavio je danas portparol Komisije Erik Mamer.

Mađarski premijer Viktor Orban i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali su tokom večere u Budimpešti u ponedeljak o ulaganju u unapređenje mađarske naftne infrastrukture, rekao je Mamer na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

„Ono što je izuzetno važno, jeste da očuvamo jedinstvo Evropske unije kada su u pitanju sankcije Rusiji, to je kolektivni napor. Nadamo se da će EU usvojiti sankcije što je pre moguće", dodao je on, aludirajući na stav Mađarske koja je protiv embarga EU na rusku naftu.

Većina zemalja EU podržava zabranu uvoza ruske nafte u okviru novog, šestog paketa sankcija koje imaju za cilj da se kazni Moskva zbog ratovanja u Ukrajini. Za to je, međutim, potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica, dok je Mađarska najglasniji kritičar tog predloga.

Prema Mamerovim rečima, Fon der Lajen je istakla potrebu jačeg angažovanja kako bi se postigao sporazum o embargu i najavila da će ona biti domaćin razgovora o regionalnoj saradnji na naftnoj infrastrukturi.

Portparol EK je odbio da kaže kada će taj skup biti održan, napominjući da su u toku tehničke aktivnosti na pripremi tog događaja.

Iz Jelisejske palate je saopšteno danas da je francuski predsednik Emanuel Makron takođe razgovarao sa Orbanom, a francuski ministar za poslove EU je u zasebnoj izjavi naveo da je moguće postizanje sporazuma ove nedelje. Izaslanici zemalja članica EU trebalo bi da se tim povodom sastanu u Briselu u sredu.

Izjave iz Budimpešte, međutim, ne ukazuju na neposredan napredak u razgovorima, budući da je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao da je večera dvoje lidera označila "mali korak napred", ali da treba uraditi još mnogo posla, napominje Rojters.

„Donošenje ovog paketa sankcija uništilo bi našu energetsku bezbednost. Bilo bi nemoguće kupiti dovoljno nafte (iz drugih izvora) da bi Mađarska i njena privreda funkcionisale. Sve dok EK ne ponudi rešenja za ove probleme, Mađarska, očigledno, ne može da podrži ovaj paket sankcija, koji bi bio kao atomska bomba bačena na mađarsku ekonomiju", poručio je Sijarto.

Orban je prošle nedelje rekao da su Mađarskoj potrebna "ogromna ulaganja" za modernizaciju energetskog sistema zemlje.

Neki u centrali EU u Briselu dovode u vezu stav Budimpeste prema naftnom embargu sa kritikama Komisije na račun Orbana u vezi s vladavinom prava i blokiranjem pristupa Mađarskoj milijardama evra sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak od pandemije.

Komisija je takođe nedavno pokrenula sankcije bez presedana, tzv. mehanizam uslovljavanja, zbog, kako je obrazloženo, uporno sporog sprovođenja antikorupcijskih mera Mađarske, što bi zemlju moglo da košta uskraćivanja još više sredstava iz fondova EU, koja su važan pokretač njenog razvoja.

„Ono što vlada Viktora Orbana očigledno traži je dodatni novac, ili zaustavljanje mehanizma uslovljavanja, ili i jedno i drugo“, smatraju analitičari iz tink-tenk organizacije Eurointelidžens., prenosi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa