Briselske vesti

Grupa poslanika EP traži da nastavak pregovora sa Srbijom bude uslovljen uvođenjem sankcija Rusiji

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Grupa poslanika u Evropskom parlamentu predložila je da se u izveštaju EP o proširenju Unije izglasa njihov predlog da se nastavk pregovora Srbije o članstvu u EU uslovi usklađivanjem sa politikom EU prema Rusiji i napretkom u ključnim reformama, saznaje Euronews Srbija. 

U predlogu dokumenta u koji je Euronews Srbija imao uvid, piše da je potrebno dati prioritet usklađuvanju zemalja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i predlaže se da se pregovori sa Srbijom nastave samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, i ako napravi značajan napredak u reformama.

Ranije je portparolka poslaničke grupe socijalista i demokrata Inga Černi Grim izjavila da oni traže suspenziju pregovora sa Srbijom zbog toga što Beograd nije uveo sankcije Rusiji.

"Autor izveštaj o proširenju EU je hrvatski poslanik Tonino Picula, a razog za ovaj predlog je to što Srbija nije uvela sankcije za Rusiju i nije se uskladila sa spoljašnom politikom EU, kao sto se očekuje od zemalja kandidata za članstvo u EU", rekla je Černi Grim za Tanjug.

U Nacrtu ovog izveštaja među kompromisnim amandmanima evropski poslanici su obuhvatili i financijsko uslovljavanje.

Dalja financijska podrška Srbiji bi se, kako se navodi u tekstu, uslovila beogradskim stavom prema Moskvi, ali i napretkom u demokratiji, vladavini prava i "prihvatanju vrednosti i prioriteta EU".

"Preispitati sve fondove EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima i interesima EU", ističe se među kompromisnim amandmanima.

Kompromisni amandmani su oni amandmani koji se uvrste u konačni nacrt i koji su rezultat dogovora među glavnim političkim grupacijama i izvestiocima u senci.

Ovi amandmani se uvek izglasaju na konačnom glasanju, jer su rezultat dogovora.

O nacrtu izveštaja poslanici Evropskog parlamenta će raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u novembru.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa