Briselske vesti

Savet EU dao odobrenje univerzalnom punjaču: Direktivom određena vrsta punjača i način prodaje uređaja

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

17:34

Savet EU dao odobrenje univerzalnom punjaču: Direktivom određena vrsta punjača i način prodaje uređaja
Savet EU dao odobrenje univerzalnom punjaču: Direktivom određena vrsta punjača i način prodaje uređaja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Savet Evropske unije danas je dao konačnu saglasnost za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i ostale elektronske uređaje od 2024. godine u EU.

Direktivom o jedinstvenom punjaču odlučeno je da će USB-C priključak biti standard za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona, tableta, elektronskih čitača, slušalica, itd, što znači da će svi uređaji moći da se pune istim punjačem, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Direktivom se takođe prepušta izbor potrošačima da kupe novi uređaj sa punjačem ili bez njega, i navodi da će pored toga, svi prenosivi računari biti obuhvaćeni novim pravilima 40 meseci nakon njihovog stupanja na snagu.

Jozef Sikela, ministar industrije i trgovine Češke izjavio je da različiti punjači svake godine prave 11.000 tona otpada, i dodaje da će univerzalni punjač uštedeti vreme i novac i značajno smanjiti količinu elektonskog otpada.

Kako bi potrošači znali šta kupuju, uvodi se obavezan piktogram kojim je naznačeno da li uz novi uređaj ide i punjač, i oznaku na kojoj je navedena efikasnost punjenja.

Direktiva bi uskoro trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku EU, a stupa na snagu 20 dana posle objave, dok će 24 meseca nakon stupanja na snagu početi sa primenom novih pravila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa