Biznis vesti

EU prelomila: Svi mobilni uređaji u Evropi će se od 2024. godine puniti univerzalnim punjačem

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

14:21

EU prelomila: Svi mobilni uređaji u Evropi će se od 2024. godine puniti univerzalnim punjačem
EU prelomila: Svi mobilni uređaji u Evropi će se od 2024. godine puniti univerzalnim punjačem - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od jeseni 2024. godine, potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi, i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje. Ovo zakonsko rešenje usvojeno je danas u Evropskom parlamentu sa 602 glasa "za", posle višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica Unije, javlja reporter Euronews Srbija iz Brisela.

Kako kažu u EP, ovaj zakon je deo šireg napora Unije da proizvodi budu održljiviji, da se smanji elektronski otpad i olakša život potrošačima. Na primenu zakona potrošači će morati da čekaju još dve godine.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastarure, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabla, moraće da budu opremljeni USB-C portom, bez obzira ko ih proizvodi.

Laptopovi će takođe morati da budu prilagođeni ovim zahtevima u roku od 40 meseci od stupanja propisa na snagu.

Od punjača 11.000 tona otpada godišnje

Brzina punjenja je takođe usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje. Zajednički priključak se ne odnosi na električne četkice za zube, niti na brijače. a razlog je tehnička nekompatibilnost.

Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i doneti uštedu od 250 miliona evra. Procenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Izvestilac EP Aleks Agijus Saliba, socijalistički poslanik sa Malte, kaže da će ova odluka “pojednostaviti živote evropskih građana“ i podseća da su pre 12 ili 13 godina postojala 33 vrste punjača, samo za pametne telefone.

"Danas univerzalni punjač postaje stvarnost u Evropi. Potrošači više neće morati da kupuju punjač sa svakim novim mobilnim uređajem", kaže Saliba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis