Briselske vesti

Evropska unija ukinula sankcije u Burundiju za tri osobe

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

18:21

Evropska unija ukinula sankcije u Burundiju za tri osobe
Evropska unija ukinula sankcije u Burundiju za tri osobe - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas ukinula sankcije u Burundiju za tri osobe, uključujući predsedsednika Vlade te zemlje.

Sankcije su bile uvedene zbog njihove uloge u političkoj krizi 2015. godine u kojoj je poginulo najmanje 1.200 ljudi, saopštila je delegacija EU u Burundiju.

"EU danas ukida individualne sankcije za tri osobe, uključujući premijera. EU će nastaviti da podržava razvojne napore i reforme koje je preduzeo Burundi", navodi delegacija EU u saopštenju objavljenom na Tviteru.

EU pozdravlja intenzivirani angažman sa Burundijem u protekle dve godine na polju ljudskih prava i podseća na obaveze Vlade Burundija u tim oblastima, kako je predviđeno u okviru političkog dijaloga EU i Burundija.

EU ponavlja svoju spremnost da aktivno podrži napore burundijskih vlasti, ali je i ozbiljno zabrinuta što glavni izazovi ostaju nerešeni, kao što je navedeno u rezoluciji Saveta UN za ljudska prava usvojenoj 7. oktobra 2022, navodi se u saopštenju i dodaje da EU poziva Burundi da sarađuje sa Kancelarijom visokog komesara UN za ljudska prava.

Premijer Gerveis Ndirakobuka je bio optužen da je jedan od aktera nasilne represije sprovedene tokom političke krize 2015. godine.

On je bio je na listi američkih sankcija koje su ukinute od kraja 2021. godine. Imenovan je za premijera 7. septembra iste godine.

S druge strane, on je ostao na listi EU sankcija zbog svoje uloge u građanskom ratu, od 1996. do 2006. godine, u kojem je poginulo 300.000 ljudi.

Pored njega, ukinute su i sankcije Godefroidu Bizimani, bivšem zameniku generalnog direktora policije, i Leonardu Ngendakumani, bivšem generalu.

Sankcije, koje je EU uvela 1. oktobra 2015. godine, posebno su se ticale ograničenja putovanja i zamrzavanja sredstava.

EU u saopštenju još podseća "da kontroliše dešavanja u Burundiju" i da može odlučiti da izmeni svoj režim restriktivnih mera ili da izmeni spisak lica, entiteta i tela koji podležu restriktivnim merama na osnovu razvoja događaja na terenu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa