Briselske vesti

Dete u raljama papirologije: Bugarska odbija da sprovede odluku Evropskog suda o državljanstvu ćerke lezbejskog para

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

10:54

Dete u raljama papirologije: Bugarska odbija da sprovede odluku Evropskog suda o državljanstvu ćerke lezbejskog para
Dete u raljama papirologije: Bugarska odbija da sprovede odluku Evropskog suda o državljanstvu ćerke lezbejskog para - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska odbija da dodeli izvod iz matične knjige rođenih za trogodišnju Saru, koja je ćerka lezbejskog para, i pored odluke Suda Evropske unije iz decembra 2021. godine koji je presudio u korist Sare i njenih roditelja, javila je agencija Belga.

Ćerka bračnog para Bugarke i Britanke sa Gibraltara, koja je rođena decembra 2019. godine u Španiji, ostala je bez nacionalnosti. Sara nije mogla da traži špansko državljanstvo, jer su joj oba roditelja strankinje u Španiji, ali ni britansko, jer je rođena u trećoj zemlji. 

S obzirom na to da bugarski zakon propisuje da je svako dete, koje je rođeno od bugarskog roditelja, bugarski državljanin, par se obratio vlastima u Sofiji, ali su naišli na odbijanje. 

Trogodišnja Sara je tako sada "zaglavljena" u Španiji bez ličnog dokumenta.

U maju 2022. godine Administrativni sud Sofije je odlučio da opštinske vlasti treba da izdaju taj dokument devojčici. 

„Bugarska ne može da odbije da prizna da Sara potiče od oba roditelja na osnovu toga što nacionalno zakonodavstvo ne predviđa instituciju istopolnih brakova“, saopštio je tada ovaj sud. 

Njihova odluka je bila zasnovana na presudi Suda Evropske unije koji je utvrdio da je Bugarska prekršila osnovna prava deteta.

Evropski sud je obrazložio, u decembru 2021 godine, da je Bugarska dužna da izda izvod iz matične knjige rođenih detetu.

“Maloletno dete, državljanin Unije, čiji izvod iz matične knjige rođenih koji je sačinila država članica domaćin, označava kao roditelje dve osobe istog pola. Država članica čiji je državljanin dužna je da mu izda ličnu kartu ili pasoš, bez potrebe za prethodno utvrđivanje izvoda iz matične knjige rođenih od strane njenih nacionalnih vlasti”, stoji u odluci Suda EU.

Međutim, Vrhovni sud Bugarske je ukinuo odluku Administrativnog suda Sofije. 

Vrhovni sud kaže da Španski građanski zakonik dozvoljava davanje španskog državljanstva deci koja su rođena u Španiji i ne mogu da steknu državljanstvo nijednog od roditelja.

„S obzirom na činjenice utvrđene u slučaju da nacionalno zakonodavstvo nijednog od roditelja navedenih u izvodu iz matične knjige rođenih deteta sastavljenom u Španiji, gde je rođeno, ne daje državljanstvo, on bi, na osnovu španskog građanskog zakonika, trebalo da bude državljanin Španije, članica EU“, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Bugarski sud tvrdi da Španija nema pravo da odbije da Sari da državljanstvo, a da to zavisi samo od volje njenih roditelja. 

Bugarska nevladina organizacija „Deistvie”, koja brani prava LGBTI osoba, najavila je žalbu Evropskoj komisiji.

 

Komentari (0)

Evropa