Neistražena Evropa

Britanski novinar za Euronews Srbija: Spotifaj se neće lako odreći Rogana, donosi im najviše prihoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Pavle Kosić

13/02/2022

-

17:57

Britanski novinar za Euronews Srbija: Spotifaj se neće lako odreći Rogana, donosi im najviše prihoda
Roganov podkast - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pritisci na Spotifaj da ukloni najslušanijeg podkastera Džoa Rogana i dalje traju, ali direktor striming platforme Danijel Ek još uvek ne pristaje da raskine ugovor sa ovim komičarem koji je potpisan u maju prošle godine. Tim ugovorom, Spotifaj je dobio ekskluzivno pravo na emitovanje podkasta "The Joe Rogan Experience", a to pravo kompanija je platila 100 miliona dolara.

 

Pokušaj da se podkast koji redovno prati 11 miliona slušalaca ukloni sa Spotifaja, ponovo je otvorio priču o "kulturi otkazivanja" koja je sve snažnija na Zapadu, a pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Urednik na britanskom sajtu "UnHerd" Džejms Bajlot koji godinama prati fenomen kulture otkazivanja i bojkotovanje javnih ličnosti zbog neprimerenih izjava, za Euronews Srbija kaže da je Džo Rogan jedna od vodećih ličnosti u Americi i da ga se Spotifaj neće tako lako odreći.

"Rogan Spotifaju donosi najviše prihoda i Danijel Ek ne želi da ga izgubi. Bio bih zabrinut da je reč o manjem podkastu, ali zato što je Rogan toliko važan za Spotifaj kao brend, Ek će i dalje biti uz njega", kaže Bajlot.

On podseća da je kontroverza oko Rogana nastala kada je komičar nedavno intervjuisao eksperta za mRNK tehnologiju Roberta Malouna zbog toga što je ovaj doktor izneo skepsu prema vakcinaciji i napravio paralelu između sadašnjeg američkog društva i Nemačke tridesetih godina prošlog veka.

"Kada su mediji preneli taj intervju, neki ljudi su počeli da govore kako je reč o davanju platforme antivakseru. U kontekstu pandemije, to se tumači kao potkopavanje procesa imunizacije", dodaje Bajlot.

Pandemija štetna po slobodu govora

U znak protesta protiv odluke direktora kompanije Danijela Eka da ne raskine ugovor sa Roganom, pojedini muzičari počeli su da povlače svoje pesme sa Spotifaja. Prvi među njima, Nil Jang i Džoni Mičel.

"Nikada nisam bio pristalica bilo kakve vrste cenzure i svestan sam da privatne kompanije imaju pravo da biraju na koji način će ostvarivati svoj profit, ali onda i ja imam pravo da izaberem kome ću da poverim promociju moje muzike", poručio je tada Nil Jang.

Iako je Spotifaj u međuvremenu povukao više od 100 epizoda Roganovog podkasta zbog neprimerenih izjava, a Rogan se u obraćanju pratiocima izvinio zbog grešaka iz prošlosti, to nije bilo dovoljno. Povlačenje muzičara sa Spotifaja se nastavilo.

Bajlot kaže da je pandemija imala veoma štetan uticaj na slobodu govora i dodaje da je prilično zabrinut zbog toga.

"Moja jedina nada je da će se naš kapacitet za otvorenu i poštenu diskusiju, kada budemo izašli iz pandemije, preneti u različite delove našeg društva i da ćemo imati ozbiljniju raspravu o tome gde smo se uputili", zaključuje Bajlot.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa